iphone

iOS 11 оставя 500 000 приложения в миналото

Ако притежавате iPhone или iPad и решите да обновите операционната система, част от приложенията ви може да станат неизползваеми. Тази седмица излезе новата версия на iOS 11, която не е съвместима с 32-битови приложения. Много потребители в социалните мрежи вече изпратиха „с почести“ някои от любимите си игри и инструменти.

Преди да натиснете бутона за обновяване на операционната система, лесно може да проверите кои апликации няма да работят. Някои може би временно, други – завинаги.

Как да проверите?

Още преди ъпдейтването може да установите какво ще се случи след него. В менюто на телефона или таблета си отидете на Settings -> General -> About -> Applications. На екрана ще видите предупреждение, че изброените приложения няма да работят на iOS 11, освен ако не ги обновите до 64-битова версия. Ако имат такава обаче, защото много нямат. От Apple препоръчват при желание да се свържете с разработчика. Под предупреждението е и самият списък с апликации, несъвместими с новата операционна система.

ios-11

Добре е да направите тази проверка, защото, освен някои любими игри, може да загубите и важна за вас информация.

След обновяването приложенията няма да бъдат автоматично изтрити от телефона ви, но няма да работят. Тези, за които бъде разработена нова версия, ще може да ползвате. Но други, които не направят промяната, просто ще отидат в небитието.

Причините

Заявката за скъсването с 32-битовите приложения беше дадена от Apple преди три години и разработчиците имаха достатъчно време да се подготвят. В момента в AppStore има над 3 милиона апликации. Част от тях отдавна не са обновявани и се предполага, че щом това досега не е направено, няма да стане и по-късно.

Apple просто иска да се отърве от мъртвите приложения, като принуждава разработчиците да ги обновят или да ги оставят да отпаднат от употреба. Това е начин за филтриране на отдавна неактивните апликации, които задръстват телефоните на потребителите и им пречат да откриват нови продукти“, смята Елиран Сапир, изпълнителен директор на Apptopia.

Самият AppStore се сдоби с нов облик тази есен, включително с таб Today (Днес), който показва подбрани акценти, освен това има и доста по-детайлно търсене. Според изчисленията на Apptopia над 500 000, или 14,3% от всички приложения, не са обновени до 64-bit. Сред тях са някои „легенди“ като Flappy Bird, оригиналният Tetris и Midway Arcade, Dungeon Raid, 15 Coins, Puzzle Restorer.

За да обновите операционната си система с iOS 11, телефонът и таблетът ви трябва да са не по-стари от iPhone 5 или iPad mini.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Филипа Радионова