Android Q

Новостите в Android 10 Go

Android се превърна в най-използваната операционна система в света. Но версията на Android, която повечето хора ползват, не е подходяща за хардуер с ниска производителност. По тази причина през 2017-а година Google създаде Android Go. С излизането на Android 10 за някои телефони, компанията гигант обяви и промените в Android 10 Go. Телефоните с тази версия на Android все пак ще са по-бавни от топ телефоните на пазара, но от Google обещават по-бързо стартиране на приложенията и криптиране на файловете, съхранявани на телефона.

Какво да очакваме от Android 10 Go?

Android Go е приспособен за телефони с 1 ГБ рам или по-малко, и от Google правят допълнителни оптимизации, за да са сигурни, че приложенията ще работят добре. От Google твърдят, че приложенията ще се отварят 10% по-бързо на новия Android 10 Go. Framework-ът за криптиране също е преправен. Криптирането винаги добавя допълнителна работа за устройство, но това е пренебрижимо натоварване за по-мощния хардуер. За Android 10 Go обаче Google са създали нов метод за криптиране – Adiantum, който позволява на устройствата да имат криптиранo файлово пространство, без да губят производителност. Повече за новостите и подобренията в Android 10 Go може да видите тук.

Android 10 Go

В Android Go липсват много от андроидските анимации, процесите, вървящи на заден фон, и първокласните усещания в приложенията. За сметка на това от Google използват ограничени версии на приложенията, някои от които са малко повече от уеб приложения, вървящи на смартфон.

Разпространение на Android Go?

Когато Google обявиха първата версия на Android Go през 2017, цените на тези телефони бяха твърде високи, за да пробият на пазара, макар това бавно да се променя. От компанията твърдят, че на пазара има около 1600 модела, използващи тази операционна система, като цените на най-евтините от тях достигат до 27 долара. Толкова евтини устройства не могат дори да поддържат мобилен интернет, но изглежда са достатъчни за модерната версия на Android.

Android 10 Go версията ще започне да се появява в телефоните тази есен. И както и с предишните версии, производителите ще таргетират основно пазари като Индия, Южна Африка, Нигерия, Бразилия. Някои от Android Go телефоните вече могат да бъдат намерени и на българския пазар.

Виждали ли сте такива? Ще се радваме да споделите в групата ни – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димо Димов