Deep Sky Derelicts

Deep Sky Derelicts – първи впечатления

Deep Sky Derelicts е съвсем прясна походова роуглайт игричка с комбат система, която се възползва от помощта на карти. Или както създателите й от Snowbound Games я описват – микс от Darkest Dungeon и XCOM с щипка Hearthstone и FTL: Faster Than Light отгоре. Всичко това, опаковано в изключително приятен визуален пакет в ретрофутуристичен комикс стил. Все още в Early Access, играта можете да намерите в Steam и GOG.

Светът

Още в първите си минути Deep Sky Derelicts ви сблъсква с несправедливата си реалност. Мрачна версия на едно дистопично бъдеще, в което човечеството като раса, разпръсната из необятния космос, се е разделило на две касти. От една страна са привилегировани граждани, които населяват богати планети и се наслаждават на всички удобства на бъдещето. А от другата страна – скитници без гражданство, които прекарват живота си на космически кораби с не особено висок стандарт на живот. Вие като играч ще принадлежите към вторите.

Deep Sky Derelicts

В Deep Sky Derelicts ще поемете контрол над отбор от трима космически наемници. Тяхната обща цел – да претърсят достатъчно космически кораби и съберат пари, за да се пенсионират комфортно на някоя планета. И да оцелеят в процеса на постигането й.

Първата си задача в Deep Sky Derelicts ще получите от локалния подгубернатор, който ще предложи гражданство на вас и съотборниците ви. От вас се очаква единствено да намерите почти митологичен кораб майка, за който се предполага, че разполага с изключително ценни технологии. А за допълнителен стимул – не сте единствените, на които е направено това предложение.

Deep Sky Derelicts

Играта

Ваш дом в Deep Sky Derelicts ще бъде космическата станция. Там ще можете да поемете допълнителни задачи от наемническия бар, с които да финансирате приключението си, да излекувате членовете на отбора си в медицинския център или да се сдобиете с провизии и отървете от ненужна пляка.

По-голямата част от времето си ще прекарвате на всевъзможни процедурно генерирани космически кораби. Стъпвайки на тях, отборът ви ще се намери върху мрежа, представляваща различните отсеци на кораба. Разполагате с ограничено количество енергия, от което ще черпите както за да се придвижвате из кораба, така и по време на битка. Със себе си ще можете да носите определено количество батерии, които обаче не са нито безкрайни, нито евтини. Оттук идва и част от напрежението при стъпването на всеки кораб. Ще успеете ли да постигнете целта си, докато все още имате достатъчно енергия да се върнете, защото, ако не ви достигне, дори с малко, това ще означава сигурна смърт за отбора ви.

Deep Sky Derelicts

За създаването на отбора си ще можете да разчитате на седем различни класа. Всеки от тях, разбира се, с различни умения и стратегически преимущества. Те включват tracker, scrapper, bruiser, technician, medic и leader. Bruiser-ът например предпочита битката от близко разстояние, разполага с повече точки кръв и щит, а с подходящите модове и оръжия може да нанесе нереални количества болка на враговете ви. През това време един Leader ще раздава бъфове на съотборниците си и ще стънва враговете си. Но в крайна сметка всички те зависят от картите си.

Deep Sky Derelicts

Картите

Конфликтите в Deep Sky Derelicts предлагат доста интересен микс походови битки и уникална deck-building система. Всяко действие, което член на отбора ви може да предприеме в даден ход, се решава от картите, които е изтеглил. Видът и количеството на картите зависят от класа и екипировката. Това прави системата доста гъвкава и позволява известна степен на експериментация, като същевременно с това поставя и огромно значение върху избора на екипировка и модове за отбора ви.

Deep Sky Derelicts

Всяко парче екипировка идва с определен брой карти. Всеки мод, който поставите върху част от екипировката си, също добавя карти, които можете да играете в битка. На пръв поглед може да изглежда като добра идея да екипирате всеки мод, който намерите, без значение с какви карти ще се сдобиете. Все пак това си е допълнителен ресурс във всяка битка, не би могло да навреди. Тегленето на карти по време на битка обаче е на случаен принцип и с по-голям брой карти в тестето е по-вероятно да изтеглите такава, която не ви върши работа.

Разнообразието от органични и механични врагове в условията на различните кораби и наличието на бос битки условжнява избора на карти допълнително. Подобно на Hearthstone, можете да построите тесте, наточено срещу конкретен тип врагове, които очаквате да срещнете, рискувайки тук-таме значително да се затрудните срещу други, или пък бихте могли да изградите такова, което, макар и нелесно, да има шанс срещу по-широк спектър от врагове.

В процес на разработка

Както споменахме в началото, Deep Sky Derelicts се намира все още в Early Access фаза. В бъдеще очакваме играта да предлага arena и campaign модове, като от втория очакваме между 10 до 20 часа игра. А процедурната генерация и гъвкавата класова система, допълнени от уникалния deck building, гарантират заслужени преигравания. Не е потвърдено, но се очаква настоящата цена от 15.99€ да се повиши с пълния рилийз на играта, като Snowbound обещават, че можем да очакваме готовата игра около март тази година.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Иван Иванов