Otaku's Adventure

Otaku’s Adventure Ревю

Ако сте като мен и с почти всяко сядане пред компютъра пускате Steam, вероятно сте запознати поне от части със сравнително наскоро появилия се фийчър Steam Labs. Още е рано да се каже какво ще излезе от него и каква част от потребителите на платформата ще го намерят за полезен, и дали изобщо ще го изпробват, но за себе си мога да кажа, че определено ме остави доволен. Посредством Micro Trailers експеримента, освен два-трийсетината нови членове на wishlist-а ми взех, че попаднах и именно на Otaku’s Adventure.

Не-средностатистическа визуална новела

Сравнително ниската летва за публикуване на която и да е игра в Steam от една страна, и естеството на visual novel жанра от друга, правят намирането на читава инди игра в категорията, нелеко начинание. И макар доста от тях да са на цената на една бира или килограм картофи (според предпочитанията ви), а много от тях дори безплатни, то качеството на съдържанието доста често просто не оправдава инвестицията в игрово време. E, като се има предвид, че пиша ревю за нея, вероятно няма да ви изненадам като кажа, че всяка секунда, прекарана в Otaku’s Adventure, си заслужава.

Otaku's Adventure start

Е, на пръв поглед нещата не започват кой знае колко оригинално. Влизаме в ролята на напълно средностатистически отаку (за да избегнем спорове спрямо етимологията и дефиницията на думата, ще си представя, че всички знаят какво значи). Хобито на главния ни герой е да си стои вкъщи, а голямата му мъка – също доста средностатистическа – е липсата на гадже. Съответно друг често срещан мотив във визуалните новели, който наблюдаваме и тук, е че условието за щастлив край включва това да уредим нашия младеж с една от няколкото представени ни от играта девойки. Звучи достатъчно просто, нали? Да, ама не.

Очаквайте неочакваното

Вероятно най-често срещата форма на контрол над развоя на сюжета във визуална новела са изборите, представени под формата на диалог опции. Otaku’s Adventure не се цепи от колектива в това отношение, но освен тях ни хвърля и кървбол (бейзболът е недооценен спорт по нашите ширини) под формата на това, че почти всяко наше действие в играта може да ни запрати в един от двайсет и кусур „лоши“ завършеци на жизнения ни път. Бърз пример за първото (следва малък спойлер) би бил „Sudden Love“ ендингът, с който се сблъсках, избирайки да се обясня в любов на случайно срещната девойка. Което признание – уви – беше дочуто от близкостоящия продавач, който по една или друга причина прецени, че говоря на него…
Otaku's Adventure

Бърз пример за второто… изберете си между смърт във вакуума на открития космос, прекарване на остатъка от живота ви като желе на непозната планета, или буквална експлозия в следствие на изневяра. Възможностите в Otaku’s Adventure са ̶б̶е̶з̶к̶р̶а̶й̶н̶и̶  доста.

Богатство на разнообразието

Това, което най-високо ценя в Otaku’s Adventure, определено са мини и не-чак-толкова-мини игрите. Освен стандартното четене на реплики и point-ant-click екшън, имаме възможността да се насладим и на редица разнообразни мини (и не-чак-толкова-мини) игрички, като например:

Понг бе бате…

Otaku's Adventure Pong minigame

Bullet hell минигейм, защото може…

Otaku's Adventure bullet hell minigame

Не знам как да го категоризирам, но ме кефи! (Атакуваме, блокираме и още нещо. Или както се казва по врачански – „бой, е*ане и скубане под мишниците“) …

Otaku's Adventure fighting minigame

Неочаквано добро и доста зарибяващо JRPG… (да се чете като „не-чак-толкова-мини“ или „това са 6 от 8 часа, които съм изкарал в играта досега)

Otaku's Adventure JRPG
И не само. Списъкът продължава. Всичко зависи от вас, изборите, които правите, и пътеката, на която те ви извеждат. Като за щастие, достигайки дадени сегменти от играта, можем да използваме тях като стартова точка след всеки злощастен, макар и безкрайно забавен „лош“ край.

Мемета и великденски яйца навсякъде

Предполагам, редно би било да спомена, че зад гърба си имам около няколко стотин аниме и манга заглавия, което ми позволява и да оценя богатството от респективни препратки, които могат да бъдат срещнати в Otaku’s Adventure. Една от първите, с които се сблъскваме, е обезглавена фигурка (видяхте я в първия скрийншот към ревюто), която доста близко оприличава Gundam или по-конкретно RX-78-2 модела. Препратките не спират дотук, като друг лесен пример е диалогът с една от потенциалните ни невести, чиито любими заглавия включват „President Evil“, „Flowers V.S. Zombies“ и „Left for Ducks“. Да не се бъркат с реални личности и събития!

Otaku's Adventure references

Казано честно

Ако visual novel жанрът ви допада или бихте искали да му дадете шанс, то Otaku’s Adventure не би била лошо начало. Така де, aко вече не сте започнали с VA-11 HALL-A, за която вече си говорихме тук. Но да речем, че се чудите и имате нужда от малко побутване. Еми, чувствайте се побутнати. Като за €5.69 или към момента на писане на статията – €4.83 (-15% примоция), играта определено си заслужава. Неочакван плюс според мен е и леко счупеният английски текст в играта, който макар и напълно разбираем, на моменти определено допринася за комичния ефект на дадени ситуации. Но било каквото било – дали ще дадете шанс на Otaku’s Adventure или не, пожелавам ви само щастие и успехи и дано никога да не срещате бога на самотниците.

Otaku's Adventure Single God ending

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Иванов