Headliner

Headliner Ревю: Контролирайте Новините

По време на тазгодишния Steam Lunar New Sale сред игрите, с които се сдобих, са две доста евтинки, но пък невероятно качествени инди игрички. За първата – Feel The Snow ви разказах още през март, а втората ще погледнем сега. Headliner е малка игрица, отнемаща около час за едно преиграване, която ви поставя в ролята на главния редактор на GalMedia – онлайн медия в родната Galixia. Всекидневно през бюрото ви ще преминават множество статии, често изразяващи напълно противоположни гледни точки.
На чия идеология ще дадете гласност и ще запазите ли журналистическия си интегритет дори в лицето на смъртна опасност? А как ще оправдаете изборите си, когато най-близките ви ви потърсят сметка?

Политическата обстановка

Родината ви неотдавна е преминала през масово генно модифициране на населението си. Немодифицираните граждани са се превърнали в маргинализирано малцинство, срещащо дискриминация на всеки ъгъл. От бойкотиране на бизнеси, притежавани от немодифицирани, та чак до отказ на смесени двойки да бъдат съчетани в брак. Същевременно войските на близкия Aggresistan навлизав в съседната ви Learis, отприщвайки вълна от бежанци търсещи убежище в Galixia.

В позицията си на Headliner, вие ще можете да наклоните общественото мнение в една или друга посока, публикувайки едни и отхвърляйки други от предоставените ви статии. Понякога два материала ще разглеждат един и същи инцидент в две коренно различни светлини. Други още със заглавието си започват да защитават две противоположни тези. Трети пък ще са откровени измишльотини.

Headliner

Механики и геймплей в Headliner

Механиките са доста прости, като в по-голямата си част биват обяснени още в първия ви работен ден. Пред себе ще намерите бюро, купчина с потенциални статии, и два печата – ДА и НЕ. След като измаркирате всички налични за деня материали, можете да напуснете офиса и да се запътите към вкъщи. Интересното тук е, че ще можете да забележите незабавни последствия от изборите си. Било то горящ магазин с окачен до него надпис „Мръсен немодифициран!“ или споделеното на глас разочарование на някой, който е загубил работата си, защото вие сте публикували псевдонаучна статия за завишените медицински разходи на модифицирани работници. При всички случаи, резултатите са налице.

Вкъщи сядате да вечеряте със семейството си. В рамките на разговора дъщеря ви или половинката ви изразяват почудата си от това, че GalMedia продължава да мълчи за назряващия военен конфликт в Learis. Тук получавате възможност да преосмислите приоритетите си и да признаете, че може би не сте били съвсем прави да потулвате тази история. Или пък да заявите, че няма нищо такова и че вие знаете най-добре.

Headliner

Поддържането на един и същи наратив ще ви спечели читатели, споделящи съответната гледна точка, повишавайки рейтингите ви. За жалост обаче покачва се и недоволството на хората, в чийто ущърб действа медията ви. Един ден някакъв странен тип ви следва след работа, редейки заплахи зад гърба ви. Получавате заплашителна бележка. Ще поставите ли зеления печат, с риск да подпечатате смъртната си просъда? Аз не бих, или поне не го направих в първото си преиграване. Реших, че предпочитам все пак да си стигна до вкъщи. Все пак имам жена и дете, за които да мисля.

Общо взето

За двете евро, които ми коства Headliner, трябва да отбележа, че ми достави много повече удоволствие, отколкото очаквах. В последно време ми е трудно да се намеря в настроение, в което бих пуснал някоя „по-сериозна“ игра. Самата мисъл, че тепърва трябва да започна да си припомням докъде бях стигнал в Alien: Isolation или Thief, ме изтощава. Именно в този момент Headliner се оказа перфектен избор. Заедно с инсталацията, цялото ми първо преиграване не продължи повече от час и половина, а дори старателно четях статиите и претеглях изборите си. И тъй като по време на второто преиграване усетих кофти края на нож в гърба си, в момента се опитвам да намеря начин за достигането на безопасен път до повишението, така че да успея да платя образованието на дъщеря си и медицинските сметки на жена си.

Ако прочетеното до момента ви харесва, имам още една добра новина. Тези дни излезе и Headliner: NoviNews, предлагаща доста повече съдържание и нови наративи за манипулиране. Нея можете да намерите – тук. А междувременно, защо не ни споделите коя игра последно ви впечатли? Направете това в нашата фейсбук група – Гейминг Зона.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Иванов