Какво да очакваме от Volta GTX 2000 ?

Миналата година Samsung съобщи за своята GDDR6 памет, която щеше се появи в края на 2017 година. Трябваше да бъде предназначена основно за гейминг с 14 Гб/с скорост на пропускане. Оказа се, обаче, че GDDR6 и Volta GTX 2000  ще видят бял свят чак тази година, но за сметка на това ще има увеличена производителност до 16 Гб/с.

Новите подробности за GRRD6 се появиха наяве от прессъобщение на Samsung. В него се твърди, че около 36 от продуктите им са носители на наградата за иновации CES 2018. Сред наградените продукти е именно GDRR6 модула. Той се слави с това, че ще е по-бърз от предишните видео карти на Nvidia и ще използва по-малко ток.

Volta GTX 2000 ще бъде с 16Гб/с RDDR6 памет

Hynix потвърди, че Volta GTX 2000 ще има 384-битов интерфейс за памет и ще има достъп до 768 Гб/с от честотната лента на паметта. За незнаещите, това е почти двойно по-бързо от графичните карти GeForce GTX Titan Xp и 1080 Ti. До момента GDDR5X модула за памет в комбинация с GTX 1080 Ti държи рекорда по скорост. За да функционира му трябват само 1.5V и има скорост 15 Гб/с. GDDR6 се очаква да завземе първото място с почти двойно по-голяма скорост, която се нуждае само от 1.35V захранване.

GDDR6 срещу GDDR5 и GDDR5X от гледна точка на енергийна ефективност

В сравнение с GDDR5 и GDDR5X, новият GDDR6 стандарт е 10% по-ефективен. Може и да не ви се струва много, но това би могло да накара някои производители на графични процесори да се замислят. На моменти по-добрата енергийна ефективност може да се окаже предпочитана вместо скорост.

GDDR6 стандарта се счита за едно от необходимите решения от към тема памет за разрастващи индустрии като AI и VR. Благодарение на него 4К дисплей и самоуправляващи се автомобили ще имат подпомогната визуализация.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Семерджиев