Crew-1
Изображение: SpaceX

Мисията на SpaceX Crew-1 се отлага за ноември 2020 г.

Мисията Crew-1 ще отведе трима астронавти от NASA и астронавт от JAXA до Международната космическа станция.

НАСА отложи стартирането на мисията Crew-1 на SpaceX за първата половина на ноември, съобщи Агенцията в събота. Мисията цели да отведе трима астронавти от NASA и астронавт от японската космическа агенция JAXA до Международната космическа станция.

Първоначално планираната за 31 октомври шестмесечна мисия беше отложена, за да се разрешат проблемите с газовите генератори на ракетата Falcon 9. Това съобщи NASA в изявление. На борда на първата оперативна мисия на SpaceX до МКС ще бъдат американските астронавти Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уокър, както и японският астронавт Соичи Ногучи.

Kathy Lueders е американски инженер и бизнес мениджър. Понастоящем Lueders ръководи програмата на NASA за космически полети като асоцииран администратор на дирекция „Човешки мисии за изследване и операции“ (NEO). Преди няколко дни, на 10-ти октомври, тя спомена в кратък tweet за плановете на NASA и SpaceX:

Crew-1 е сред шестте мисии, които SpaceX планира да изпрати на МКС по договор с NASA. Договорът е възложен през 2014 г. като част от Програмата за търговски екипаж. Благодарение на нея, компании от частния сектор се включиха в космическата програма на САЩ.

Crew-1, SpaceX и NASA

Първият полет на Crex Dragon на SpaceX, DM-2 или Demo-2, беше тестова мисия. Мисията изведе астронавтите на NASA Doug Hurley и Bob Behnken на МКС през май за двумесечно посещение. Dragon Crew се скачи с МКС и се върна безопасно на Земята на 2 август.

Веднага след завръщането на космическия кораб, NASA удостовери възможността за бъдещи редовни пътувания до и от МКС с астронавти на борда. Агенцията цели най-вече да получи повече контрол върху американските операции на Космическата станция. Припомняме, че години наред тя разчиташе на руските космически кораби за превоз на екипажите ѝ.

SpaceX стана първата частна компания, която достави товар на Международната Космическа Станция. Това се случи през 2012-та година. След по-малко от десетилетие, компанията изпрати в Космоса и върна обратно астронавти. През 2021-ва година, SpaceX планира да обнови и подготви за полет и космическия кораб на Hurley и Behnken, с прякор Endeavour.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg