Професор Стивън Хокинг

Брилянтният професор Стивън Хокинг

Професор Стивън Хокинг е теоретичен физик, космолог, астроном, математик, носител на многобройни награди и отличия, автор на множество книги, включващи забележителната „Кратка история на времето“, остава в историята като най-ярката звезда на астрофизиката. 

Професор Стивън Хокинг

Роден е на 8 януари 1942 г. в Оксфорд. На 21 години е диагностициран с амиотрофична латерална склероза. Докторите тогава не са му давали повече от 1-2 години живот. Но той не се отказва да се бори с болестта. Хокинг е сред най-дълго живелите с такова заболяване, известни на медицината.

Професор Стивън Хокинг се опитва да обясни някои от най-сложните въпроси за живота, докато самият той работи под сянката на вероятната преждевременна смърт.

Приет е в Оксфордския университет, където е искал да учи математика, но записва физика. След като завършва, отива в Кеймбридж. Тук през 1966 г. получава докторска степен по приложна математика и теоретична физика. Започва като асистент, а по-късно става и старши асистент в Gonville and Caius College. Стивън Хокинг е Лукасов професор в Кеймбриджския университет от 1979 г. до 2009 г., позицията, заемана от Исак Нютон през 1663 г. Работата му варира от произхода на самата Вселена, през изумителната перспектива за пътуване във времето, до загадките на всеобхватните черни дупки в Космоса.

От 2009 г. той е ръководител на научните изследвания, в катедрата по приложна математика и теоретична физика и основател на Центъра за теоретична космология  в Кеймбридж.

Професор Стивън Хокинг

Член на Английското кралско общество (1971 г.), Командор на Ордена на Британската империя (1982 г.), член на Папската академия на науките.

Заедно с дъщеря си Люси Хокинг издават пет детски романа: „Тайният ключ на Джордж за Вселената“, „Джордж и неразбиваемият код“, „Джордж и големият взрив“, „Джордж търси съкровища в Космоса“ и „Джордж и синята луна“. Целта им е да запознаят младите читатели с тайните на физиката, времето и вселената. Представени са удивителни научни факти, заедно с цветни снимки на истински гледки от Космоса.

Научни открития

Научната кариера на Стивън Хокинг е свързана основно с космологията, квантовата механика и теорията на струните. Заедно с физика и математик Роджър Пенроуз, Хокинг представя през 1971 г. математическо доказателство за теорията за Големия взрив. Те доказват, че ако Теорията на относителността е вярна, то тогава трябва да съществува една сингулярна точка във вселенското пространство-време. Освен това предполагат, че веднага след Големия взрив са се образували първите черни дупки, които са изчезнали почти моментално.

По-късно доказва, че ако се пренебрегнат ефектите на квантовата механика, то хоризонтът на събитията на черна дупка може да се увеличава, но не и да намалява. Изчислява максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсък, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки.

Следващото си епохално откритие прави през 1974 г., когато доказва, че черните дупки не са абсолютно черни. Хокинг доказва, че те излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Явлението е известно като Лъчение на Хокинг и е първото, което комбинира законите на гравитацията, квантовата механика и термодинамиката.

През 1981 г. изказва предположение, че Вселената е „крайна“, но „неограничена“, така както е крайна и неограничена повърхността на всяка сфера. Математическото доказателство е дадено през 1983 г. За да си представим това във вселенски мащаб, са ни нужни още две допълнително пространствени измерения, освен познатите ни три.

„Ако Вселената има начало, бихме могли да предположим, че има и създател. Но ако Вселената е напълно самостоятелна, ако няма граници и ръбове, то не би трябвало да има нито начало, нито край, а просто да съществува.“

През 1988 г. професор Стивън Хокинг публикува най-известната си книга „Кратка история на времето“, която е бестселър четири поредни години и е преведена на повече от 40 езика. Книгата ни запознава с големите теории за устройството на Космоса от Нютон до Айнщайн, безкрайна ли е Вселената и същността на тайните, които се крият в пространство-времето.

Награди

За научните си постижения, открития и изследвания професор Стивън Хокинг получава множество награди. Някои от отличията са:

 • Награда „Адамс“ (1966 г.)
 • Едингтонов медал (1975 г.)
 • Награда „Хюс“ на Английското кралско общество (1976 г.)
 • Медал „Алберт Айнщайн“ (1979 г.)
 • Златен медал на Английското кралско астрономическо общество (1985 г.)
 • Награда „Волф“ за постижения във физиката (1988 г.)
 • Медал „Франклин“
 • Награда на принцесата на Астурия (1989 г.)
 • Награда „Джулиъс Едгар Лилиънфилд“ на Американското физическо общество (1999 г.)
 • Медал „Копли“ (2006 г.)
 • Награда „Фонсека“ (2008 г.)
 • Президентски медал на свободата (2009 г.)

Професор Стивън Хокинг

Сред най-популярните му книги са „Кратка история на времето“, „Черни дупки, бебета вселени и други есета“, „Вселената в орехова черупка“, „На раменете на гигантите. Най-значимите текстове в историята на науката“, „По-кратка история на времето“ и др.

 

Други постижения

През 2007 г. се съгласява да прекара известно време в специален апарат с нулева гравитация. Дори е бил включен в план за полет до Космоса, подкрепен от Ричард Брансън.

https://youtu.be/OCsuHvv_D0s

През 2015 г. излиза автобиографичният филм „Теория на всичко“ по сборник с лекции „Теория на всичко“ (за издаването на който авторът не е давал разрешение). В образа му се превъплъщава Еди Редмейн, който печели Оскар за ролята.

Професор Стивън Хокинг е единственият герой в „Стар Трек – последно поколение“, който играе сам себе си. Има и кратки епизодични роли в сериалите „Теория на Големия взрив“, „Космо и Уанда“, „Дилбърт“, „Семейство Симпсън“, „Футурама“.

Стивън Хокинг, блестящият британски физик теоретик, ни напусна днес, съобщи говорител на семейството. Той беше на 76 години.

Професор Стивън Тоуп, заместник-канцлер на Университета в Кеймбридж, каза: „Професор Стивън Хокинг е уникален човек, който ще бъде запомнен с топлина и обич не само в Кеймбридж, но и по целия свят. Неговият изключителен принос към научното познание и популяризирането на науката и математиката са оставили незаличимо наследство. Неговият характер е вдъхновение за милиони. Ще ни липсва много. „

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.