Черна дупка

Стивън Хокинг обясни защо информацията в черните дупки не се губи

Според Хокинг и колегите му, черните дупки имат коса

Възможно ли е нещо да избяга от черна дупка? Този въпрос тормози  физиците от поне четири десетилетия. Отговор засега липсва, но вероятно сме открили някои важни улики.

Стивън Хокинг, Малкълм Дж. Пери и Андрю Стромингър допускат, че информацията наистина може да избяга. Те предполагат, че черните дупки са заобиколени от състояния на вакуум енергия, които „записват“ заряда на частиците, влизащи в черните дупки, така че информацията никога не се губи.

Ако този подход, представен в доклад, публикуван във Physical Reviews Letters, може да се повтори за гравитацията, то вероятно учените имат начин  да обяснят информационния парадокс в проучванията за черната дупка след плодотворната работа на Хокинг през 1975 г.

Според законите на физиката е възможно да се възстанови миналото на всяко взаимодействие. Винаги можем да си представим в обратна посока падането на чаша от масата, удара на мълния или сблъсъка на галактики. Не така обаче стоят нещата с черните дупки.

Изпарената черна дупка оставя частици без минало и бъдеще

Според Хокинг черната дупка не е съвсем черна, понеже взаимодействията между нейната повърхност и време-пространството създават частици, които отнемат енергията на черните дупки. Тази енергия, наречена „Лъчението на Хокинг“ (Hawking radiation), ще принуди черните дупки да губят маса и да се изпарят. При изпаряването на черни дупки, във Вселената се появяват частици, които нямат „минало“, а също така и частици, които нямат „бъдеще“. А квантовата механика със сигурност не „харесва“ това.

Другият въпрос е свързан с относителността. Според теорията на Айнщайн, една статична черна дупка може да се опише чрез три параметъра. Това са маса, електрически заряд и ъглов момент. Физикът Джон Уилър популяризира фразата: “Черните дупки нямат коса“, което означава, че цялата информация, която падне в черната дупка, изчезва.

Хокин и колегите му допускат, че косми има. Това са меки квантови косми, фотони с нулева енергия, хванати от повърхността на черните дупки. Когато една частица бива погълната от черна дупка, това създава реакция у фотоните. Тези взаимодействия по никакъв начин не променят общите свойства на черната дупка, но при изпаряването й, информацията се освобождава обратно във Вселената.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg