Фалшивите новини

Фалшивите новини в Twitter се разпространяват 6 пъти по-бързо от истинските

В Twitter фалшивите новини се разпространяват по-бързо и по-надалеч от реалните – и ботовете не са виновни. Анализ на около 126 000 публикации, споделени от три милиона души, показва, че лъжата определено си проправя път до много повече хора в мрежата.

Този  анализ предлага доказателство за нещо, което социалните медии знаят от години: Twitter е отлична платформа за разпространяване на актуални новини. За съжаление е още по-добра за разпространяване на фалшива информация. Това важи най-вече за публикациите, свързани с политика.

Екип от специалисти по социалните медии от Масачузетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology) стигна до тези заключения, след като проучи споделянето на хиляди туитове от милиони хора за период от 12 години. Те съобщиха резултатите си тази седмица в списание Science.

„Фалшивото съдържание се разпространява значително по-далеч, по-бързо и по-дълготрайно във всички категории информация“, пишат Соруш Восуджи, Синан Арал и Деб Рой от медийната лаборатория на MIT.

Изследователите посочват като (считат за новина?) новина „всяко твърдение, направено в Twitter“. Това твърдение (То може…?) може да бъде изразено с думи, снимка или връзка към пълна статия в интернет. Благодарение на политиците, фалшивите новини сега се свързват просто с информация, която не подкрепя гледната точка на някого. По тази причина изследователите се опитват да избягват тази фраза. Вместо това те категоризират новините като „вярна“ или „невярна“.

Ето и изводите от изследването

  • Туитове, съдържащи невярна информация, обикновено са били препращани от много повече хора, отколкото истинските новини.
  • Времето, което е необходимо на една лъжа до достигне до 1 500 души в Twitter, е около шест пъти по-кратко спрямо това за вярната информация.
  • За фалшивите новини също така е по-вероятно да бъдат „вирусни“. Те ни водят към други подобни вериги с всяко кликване.
  • Лъжливата информация за политика превъзхожда всички други теми. На второ място са различни градски легенди, следвани от публикации за бизнеса, тероризма, науката, забавленията и природните бедствия. Фалшивите новини за политика се разпространяват сред 20 000 души почти три пъти по-бързо, отколкото всички останали.
  • В сравнение с хората, които разпространяват истински новини, онези, които споделят фалшиви, са по-нови (новаци/ новобранци?) в Twitter. Те имат по-малко последователи, следват по-малко хора и не са толкова активни в социалната медийна платформа.

Причини и решения

Но какво прави фалшивите новини толкова по-примамливи от истинските новини? Изследователите вярват, че отговорът се крие в по-любопитната и сензационна информация. Тук съществува и емоционалният момент, като по-висок рейтинг трупат публикации, предизвикващи чувство на изненада и отвращение.

„Разбирането на това как се разпространяват фалшивите новини е първата стъпка към борбата с тях“, пишат изследователите. „Надяваме се, че нашата работа ще вдъхнови по-мащабно проучване на причините и последиците от разпространението на фалшиви новини, както и на потенциалните начини за справяне с тях“.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.