цифрово съдържание

От 1 април ще имаме еднакъв достъп до цифрово съдържание във всяка страна от ЕС

От 1 април 2018 г. европейските граждани ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в рамките на блока. Така се отменят ограниченията, които не позволяваха на гражданите на определена държава да ползват при пътуване абонаментите за цифрово съдържание.

По този повод министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в съвместно изявление със заместник-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип, комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел и членове на Европейския парламент, приветства отпадането на ограниченията за ползване на цифрово съдържание в Европейския съюз.

„Това е нов успех на цифровия единен пазар след ефективното премахване на таксите за роуминг, от което се възползват потребителите в цяла Европа от юни 2017 г. насам“, заявиха европейските политици.

Около 29 милиона души, или 5,7 % от потребителите в ЕС, биха могли да се възползват от трансграничната преносимост. В бъдеще техният брой ще нарасне значително.

Концепция

Целта е да се гарантира, че европейците, които купуват или се абонират за филми, спортни предавания, музика, електронни книги и игри в своята държава-членка по произход, имат достъп до това съдържание, когато пътуват или пребивават временно в друга държава от ЕС. Интересите на носителите на права са гарантирани, за да се избегнат злоупотреби. Така доставчиците трябва да предоставят на своите абонати една и съща услуга навсякъде. Тя трябва да бъде предоставяна по същия начин във всички държави членки.

Новите правила не възпрепятстват доставчиците на услуги да предлагат допълнителни възможности на своите потребители, когато се намират в чужбина. Например достъп до съдържанието, което е налично в страната, в която пътуват. Дали въпросната фирма ще позволи или ще поддържа достъп до местните възможности зависи само от нея.

Иначе доставчиците на безплатни онлайн услуги могат да избират дали искат да се възползват от тези нови правила. Съгласно новите правила, онлайн услугите няма да могат да налагат допълнителни такси на абонатите за осигуряване на трансграничен пренос.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.