Кога светва първата електрическа крушка в България

На 1 юли 1879 г. светва първата електрическа крушка в България

Знаете ли, че… на 1 юли 1879 г. светва първата електрическа крушка в България.

На 3.04.1879 г. София е провъзгласена за столица на България. През XIX век в уличното осветление в Европа и САЩ приложение намират електрическите дъгови лампи. Това провокира интерес към електрическото осветление. Приема се, че първата електрическа крушка е светнала в градината пред двореца на 01.07.1879 г. по случай възкачването на престола на Княз Александър Батенберг.

първата електрическа крушка

В счетоводните архиви на Софийската община е записано, че „през месец януари 1882 год. са горели четиринадесет светила всякой ден за осветяване на палата“.

През 1901 год. електрическите лампи в София са били 1 350 при годишна консумация на електроенергия 651 573 kWh. Около 40% от лампите се захранвали от кабелна мрежа, а останалите 60% – от въздушна мрежа.

Дъговите лампи се захранват от малък трансформатор, разположен в основата на стълба. Там е била монтирана и бобина за ръчно включване и изключване на лампите.

След полунощ до сутринта са светили 30% от лампите. През това време дъговите лампи се изключвали, като вместо тях са светили две нажежаеми лампи с мощност 32W, монтирани на същия стълб. Мощността на дъговите лампи е била 500 W, а общият им брой – около 100.

Уличното осветление се включвало и изключвало ръчно в трансформаторните постове. Тарифата за заплащане на консумираната електроенергия за улично осветление е 0,18 лв./kWh.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.