Храна от електричество

Всичко е ток и жица! И храна от електричество

Що е то „храна от електричество“ и има ли почва у нас? По-важното – кой би си хапнал тези „стружки“ от картинката по-горе?

Всъщност, лъжицата със странна смес, която виждате, вероятно ще спаси стотици хиляди от глад. Поне това твърдят група учени от Финландия, според които, ако този метод за произвеждане на храна от електричество се приложи успешно в по-големи мащаби, не просто ще направим решителна крачка в ограничаването на гладуването по света, но и може да спечелим борбата с климатичните промени.

Фермата за храна от електричество

Финландските учени се хвалят с произведената партида от едноклетъчен протеин, който е до толкова хранителен, че да можем да го сервираме за вечеря. Произведен е с помощта на възобновяема енергия. Целият процес се нуждае единствено от електричество, вода, въглероден диоксид и микроби. Синтетичната храна е създадена като част от проекта „Храна от електричество“ – плод на сътрудничеството на Техническия университет Лапенранта и Центърът за технологични проучвания VTT във Финландия.

 

Схема на производството на храна от електричество
Схема на производството на храна от електричество

 

След като подлагат суровините на електролиза в биореактор, учените получават една необикновена пудра. Половината от състава ѝ са протеини. Една четвърт са въглехидрати. Остатъкът са мазнини и нуклеинови киселини. Текстурата всъщност би могла да бъде променяна като се подменят микробите, участващи в продукцията.

Главният изследовател на VTT – д-р Юха Пека Питкенен твърди, че следващата стъпка е оптимизацията на системата. В момента на биореакторът с размерите на кафена чаша му отнема около две седмици, за да произведе един грам протеин. В официалното прессъобщение на проучването д-р Питкенен заявява:

Д-р Питканен, ръководител на проучването
Д-р Питканен, ръководител на проучването

„В момента сме се съсредоточили над това да развиваме технологията си: концепцията на биореактора, ефективността, контрола на процеса.“ 

Ученият предвижда, че ще отнеме десетина години, докато системата за производство на храна от електричество стане широко достъпна.

„Десет години вероятно са реалистичния период, в който се очаква да бъде достигнат търговския потенциал на новата технология. Това зависи от създаването на необходимата правна рамка и подобряването на технологията на процеса.“

С какво ще ни помогне?

Потенциалът на тази храна от електричество е голям. В момента основните две ползи са:

Справяне с глада: Множество гладуващи хора в регионите, където земеделието е затруднено или тотално неприложимо, ще имат достъп до храна. Технологията може да достигне до хората и в най-отдалечените краища на земята – и на практика всяка една пустиня, каменист връх или заледена почва ще стане обитаема. Машината работи независимо от факторите на околната среда – не се нуждае от локация с правилната температура, влажност или вид на почвата. В световен мащаб 785 милиона души нямат достатъчно храна, за да водят здравословен и активен живот.

Справяне с климатичните промени: Технологията потенциално би помогнала да се намалят вредните емисии във въздуха. Ако не се нуждаем да гледаме добитък за месо, а също и фураж, за да храним този добитък, ще облекчим значително околната среда. В момента на месната индустрия дължим между 14 и 18% от световните емисии на парникови газове. Също така,  сме отделили ценни парчета земя, които с нарастването на световното население ще ни бъдат все по-необходими.

Учените, работещи по проекта „Храна от електричество“, твърдят, че процесът, който в момента ползват, е 10 пъти по-ефективен от обикновената фотосинтеза, използвана за култивирането на соеви и други продукти. В бъдеще протеинът, който се произвежда „от електричество“, може да се ползва за готвене, или дори да се консумира както си е.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Таня Гатева