дигитализация на бизнеса

България е на 58-о място от 115 държави по дигитализация на бизнеса

България се настани на 58-о място от общо 115 държави по дигитализация на бизнеса. Класацията е дело на един от световните лидери в застраховането на търговски кредити – създадената преди повече от 100 години Euler Hermеs. Чрез индекса EDI (или Enabling Digitalization Index) компанията оценява условията за работа и развитие на дигиталните компании, както и възможностите за дигитализация на бизнеса в съответните страни.

В изчисляването на тези параметри се ползват общо 5 критерия – регулации, знание, свързаност, инфраструктура и мащаб. Максималната оценка за всеки един от тях възлиза на 100.

За 2018 година страната ни губи две позиции спрямо предходните 12 месеца – през 2017 година България заемаше 56-ото място. От компанията уточняват, че сме постигнали средно по 40 точки за всички пет критерия на Euler Hermes. В същото време в челната тройка влизат САЩ, Германия и Холандия. Те са оценени съответно с 87, 75.3 и 74.3 точки. Трябва да се отбележи, че преди нас се класират повечето държави от региона като Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Хърватска.

Развитие

Иначе индексът EDI не мери самата дигитализация в съответната държава, а се фокусира конкретно върху условията за развитие на бизнеса с помощта на дигитализацията и съответно върху рисковете от евентуално забавяне. Този фактор е с все по-голяма тежест за икономиките по света през последните години. Това е и пряко свързано с увеличаването на стойността на създавания продукт, навлизането на нови услуги, промяната на потребителското поведение (онлайн търговията), повишаването на производителността чрез автоматизация, както и социалните механизми (разрастването на социални мрежи).

Според експертите на Еuler Hermes към днешна дата дигитализацията стои зад създаването на около 1/3 от стойността в световната икономика. За това говорят и наблюдаваните тенденции. Любопитен факт е, че през 2017 година в САЩ се отчита 16% ръст на електронната търговия, като за същия период традиционната е нараснала с 4,4%. В Китай увеличението за е-търговията е цели 32% в сравнение с 10% за традиционната.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.