Е-учебници

Е-учебници и е-студентски карти – България се придвижва към модерно образование

В дългогодишната, но неефективна битка с тежките раници на учениците, Министерството на образованието и науката обеща да инвестира повече пари за е-учебници. Ведомството ще отпусне допълнителни средства, за да осигури достъп до електронно четими варианти на учебниците за I до VII клас. Този достъп ще бъде осигурен чрез създаването на дигитален портал с учебно съдържание.

Според другата мярка по темата, хартиените издания с обем над 18 печатни коли ще се отпечатват като две отделни. За целта ще бъде променена и Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала.

За финансиране на електронните варианти ще бъдат отделени средства от 3% от съответните нормативи за учебниците за I клас, чиято годност е една година. По 8 на сто ще бъдат приспаднати от тези за II-VII клас, които са валидни три години.

Студентите се сбогуват с някои хвърчащи листове

Друга добра новина, свързана с придвижването на българското образование към дигитализацията, е тази за електронните студентски карти. Като част от програмата на родното европредседателство бе проведена среща, на която се обсъди въвеждането на такива документи, позволяващи пълна мобилност на учащите в ЕС. Картите обаче ще бъдат пуснати след 2021 година. Те ще осигуряват пълен набор от информация за студентския статус на младежите. Така ще отпадне необходимостта от безбройните документи със справки за брой семестри, положени изпити, натрупани кредити и други.

Друго предимство на електронната студентска карта е, че ще дава достъп на местно ниво до всички студентски услуги. Това включва ползването на университетската библиотека, студентски столове, общежития, намаления за градски транспорт и други.

Директорите, отговарящи за висшето образование в държавите членки на ЕС и Европейското икономическо пространство, обсъдиха и взаимното признаване на дипломите. Друга ключова тема по време на заседанието беше и качеството на висшето образование и връзката му с нуждите на бизнеса.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.