НАП ще сменя всички касови апарати в търговската мрежа у нас, съобщиха от данъчната агенция.

НАП ще сменя всички касови апарати заради пробив в системата

НАП ще сменя всички касови апарати в търговската мрежа у нас, съобщи Данъчната агенция. Причината, почти неочаквано, е пробив в системата ѝ.

Става дума за пробойна в софтуера, който трябва да отчита продажбите. И макар онлайн връзката между касовите апарати и мрежата на данъчните да съществува от доста години, между зрелищните 30 и 70% от оборотите изобщо не се отчитат.

Изненадите не спират

Предложението влезе изневиделица в Народното събрание, докато депутатите гласуваха иначе безобидни и регулярни промени в Закона за митниците. Те са свързани с бюрократичната реформа и премахване на част от хартиените удостоверения, които фирмите представят пред финансовите служби.

Междувременно бяха вмъкнати и изменения в Закона за ДДС. Тяхната цел е нови изисквания към софтуера, чрез който се движат продажбите в търговските обекти, и по-сериозна битка срещу скритите печалби.

По информация на в. „Сега“, който цитира заместник-изпълнителния директор на Приходната агенция Александър Георгиев, ще трябва да се подменят всички над 400 000 касови апарата и фискални принтера в страната.

„Медиапул“ уточнява още, че по предварителни прогнози разходът за бизнеса ще достигне 122 млн. лева. Оттам отбелязват, че по-евтините устройства струват по около 300 лева.

Оказва се, че софтуерът, с който работят касовите апарати, е притеснително уязвим. Той подлежи на сериозни манипулации и в резултат търговците издават фалшиви касови бележки, които де факто не отчитат продажба пред инспекторите.

Разкритията около слабостите на системата и новината, че НАП ще сменя всички касови апарати, предизвикаха нов скандал в парламента. Народните представители от БСП поискаха изслушване на финансовия министър Владислав Горанов по темата.

В същото време групата на „Обединени патриоти“ изказа сериозни притеснения за земеделските производители, които неотдавна били принудени да купуват нови фискални устройства, ако искат финансиране на дейността си.

В пленарна зала се заговори и за нови изисквания към фискалния софтуер, като търговците вече ще могат да работят само с конкретни компютърни програми. Всяка касова бележка пък ще отпечатва специален QR код, който гражданите ще могат да сканират. Производителите на софтуер ще трябва да декларират, че продуктът им не съдържа вратички, чрез които законодателството може да бъде заобикаляно.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.