Европейски регионален форум по киберсигурност

България е готова за домакин на Европейски регионален форум по киберсигурност през 2020

България е готова да бъде домакин на Европейски регионален форум по киберсигурност през 2020 г. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с генералния секретар на световната телеком организация Хоулин Зао. Това ще бъде четвъртото издание на форума у нас.

Очаквания

Желязков подчерта ролята на България в дейността на Международния съюз по далекосъобщения в Югоизточна Европа. С Хоулин Зао обсъдиха още актуалните въпроси, пред които е изправен секторът, както и бъдещи съвместни инициативи. Разговорите се състояха в рамките на провеждащата се в периода 8-10 април Световна среща на върха по въпросите на информационното общество в Женева.

В рамките на форума, българският министър проведе официална среща с президента на Международната интернет организация за имена и адреси (ICANN) Йоран Марби. Двамата изразиха задоволство от ползотворното сътрудничество между двете организации. Те обсъдиха запазването на правата на потребителите в интернет, въвеждане на 5G, реформата на базата данни WHOIS във връзка с Общия регламент за защита на личните данни и други.

Росен Желязков посочи, че крайните потребители трябва да имат свобода на достъпа и ползването на услуги и приложения в глобалната мрежа. „Интернет трябва да запази технологичната си неутралност“, каза още той.

Европейски регионален форум по киберсигурност

Пазарът в България

Желязков информира Марби за особеностите на телекомуникационния пазар в България, условията за крайните потребители по отношение на предоставяне на мобилни услуги и фиксиран и мобилен интернет. Стана дума и за необходимостта от освобождаване на радиочестотния спектър. Йоран Марби пък изрази мнение, че има възможност някои оператори от Северна Европа да проявят интерес за навлизане на българския пазар.

Акцент в разговора се очертаха ограниченията, които Общият регламент за защита на личните данни създава пред безпрепятственото функциониране на базата данни WHOIS.

Не спирайте да четете Technology.bg ежедневно, за да научавате всичко най-ново от света на информационните технологии. Последвайте ни и във Facebook – ние сме Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.