Adobe спря Flash Player официално. Какво е необходимо да направим? Заглавно изображение

Adobe спря Flash Player официално. Какво е необходимо да направим?

Adobe спря Flash Player 27 години след пускането му. Компанията Adobe блокира възпроизвеждането на съдържание в така популярния някога медиен плейър.

Големите технологични компании като Microsoft и Google обявиха още през 2017 година, че ще премахнат поддръжката на приставката. Причината е, че HTML 5, WebAssembly и Web GL, както и на по-новите версии, предлагат доста по-добри възможности за съдържанието. С подобни обяснения дори година по-рано от Google Chrome намекнаха за край на Flash Player в Chrome, а може би и на Flash.  Вероятно си спомняте, че през септември миналата година Facebook обяви, че спира FarmVille в края на декември.

Не по-малък проблем на Adobe Flash Player бе сигурността. През годините приставката се оказа уязвима за кибератаки. В резултат на тях технологични компании започнаха да призовават разработчиците да използват други инструменти за създаване на уеб-базирано съдържание.

Microsoft официално прекрати поддръжката на Adobe Flash на 31 декември 2020 г. Това бе официално обявената дата, на която изтичаше живота на софтуера (EOL). След предварително обявения план за постепенно премахване, Adobe спря поддръжката му. От 12 януари Flash съдържанието вече няма да се изпълнява във Flash Player нито в уеб браузър, нито по друг начин.

Какво да направим, след като Adobe спря Flash Player?

Adobe „настоятелно препоръчва на всички потребители незабавно да деинсталират Flash Player, за да помогнат за защитата на техните системи“. Разбира се, някои потребители на Windows вече са се разделили със софтуера. Припомняме, че Microsoft пусна актуализация през октомври миналата година, която премахна Adobe Flash Player. Тази актуализация ще бъде пусната в Windows Server Update Services (WSUS) по някое време в началото на 2021 г.

Последните актуализации на браузърите Google Chrome и Microsoft Edge разбираемо идват без поддръжка на Flash. Същото ще се случи и в следващата версия на браузъра Mozilla Firefox – Firefox 85, която трябва да излезе на 26 януари.

Adobe призова потребителите да не се опитват да изтеглят софтуер, който твърди, че е Flash Player от уебсайтове на трети страни, като посочи, че това вероятно е злонамерен софтуер.

Ако желаете да коментираме тази или друга технологична тема, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg