chrome, plugin crashed, flash player
Flash Player plugin has crashed in Chrome

Край на Flash Player в Chrome, може би и на Flash

„HTML5 е по-лек, по-бърз, по-ефективен от Flash Player“, обясняват причините за промяната от Google Chrome.

Мнозина са изпадали в дива ярост, когато видят съобщението „The following plugin has crashed“, което обикновено се отнася за Flash в Chrome. Добрата новина е, че от началото на 2017 г., то все по-рядко ще се появява по екраните. Без да подценяваме важността на плеъра в уеб, именно нестабилността е основната причина Chrome да ограничи употребата на приставката и да премине към HTML5 базирани визуализации. Проблемното поведение на приставката, вградена в браузъра, често пречи на ползването на Интернет и изисква ръчни настройки. В блога на Chrome отбелязват също, че HTML5 е по-сигурен, с него устройствата консумират по-малко енергия и подобрява скоростта, с която се зареждат страниците.

Flash ще продължи да бъде част от пакета на Chrome, но няма да стартира по подразбиране, както досега. Няма да бъде виждан и в navigator.plugins или в navigator.mimeTypes. Все пак, желаещите или принудените да ползват Flash, ще имат възможност да активират приставката ръчно. При зареждане на страници, които изискват Flash Player, ще се появява питане за неговото стартиране, така ще бъдат избегнати и препращанията към страницата на Adobe Flash за сваляне на приставката. Стандартно потребителите ще могат да контролират употребата на Flash чрез settings/content, включително да разрешават и забраняват къде да е активна тя.

Умира ли Adobe Flash Player? 

Промените в браузъра е предвидено да стартират от началото на 2017 г., с появата на Chrome, версия 55+. За да ползвате новите възможности е достатъчно от chrome://flags, да намерите и активирате “Prefer HTML over Flash” и да рестартирате браузъра. Дали тези действия на Chrome ще се окажат убийствени за Flash е рано да се каже, въпреки пика на подобни предвиждания, след съобщениeто за промяната. Въпреки изявленията, че Chrome ще продължи да работи с Flash, махането му от браузъра e пореден удар към Adobe, след като Edge и Safari също ограничиха неговата употреба.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Георги Дюшюнев

Помня времето, когато технологиите бяха повече мечта, отколкото баналност, както напоследък. Долу-горе тогава Ливърпул стана шампион на Англия за последен път. Та си мисля, че технологиите са причината и затова се занимавам с тази тема...