CES 2018 – Емпатията навлиза и при роботите (3E Robotics)

Почти в самото начало на наближаващата 2018-а година в Лас Вегас започва традиционното изложение за потребителска електроника, известно като CES. Все по-често място на него намират и автомобилите, тъй като компютърните технологии и роботиката вече са неизменна част от тях. Бързаме да ви разкажем за иновационен проект под името 3E – от Empower, Experience, Empathy. 3E Robotics е концептуална разработка на Honda.

С нея японската марка демонстрира как роботиката и изкуственият интелект идват на помощ в радост и беда – независимо дали става дума за възстановяване след инцидент, или бедствие, или за почивка и забавление. В проекта влизат офроуд автомобил с изкуствен интелект и робот компаньон, способен чрез редица мимики да изразява съпричастност към човешките чувства.

Автономен офроуд автомобил от Honda (3E Robotics)
Honda ще представи концепцията 3E Robotics на CES 2018

Освен 3E Robotics концепцията и горе-споменатите технологични новости на щанда си на CES 2018 Honda ще покаже и прототип за мобилен силов пакет, включващ преносими сменяеми акумулатори за електромобили и зарядна система за тях, предназначена за ползване в домашни условия, на път или по време на природно бедствие.

Благодарение на умна система за управление на заряда в едно по-светло бъдеще автомобилите ще са способни дори да произвеждат електричество за дома ви, а ако решите, ще можете дори да го продавате и на съседите си. С нея електричеството или бива черпано от мрежата, или бива генерирано от фотоволтаични соларни панели чрез двупосочен трансфер на енергия, а после служи за зареждането на електрическите превозни средства, включени в системата.

Докато електромобилът е част от нея, съхранената в акумулатора му енергия може да се върне обратно, за да стабилизира мрежата. Наскоро Honda инвестира в изключително съвременна двупосочна технология за зареждане в развойния си европейски център в Офенбах, Германия. Експерименталното ново устройство, наречено Power Manager, ще функционира и в западна Франция, където цели модули от него ще бъдат включени в пилотен проект като част от регионалното развитие на „интелигентна“ електрическа мрежа, която ще бъде напълно готова през 2020 г.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Десислава Бацанова

Редактор с дългогодишен стаж в областта на "мъжките играчки", специализиран в областта на автомобилите, яхтите, часовниците и технологиите.