Sony подновява серията роботи Aibo

Ако сте следили слуховете покрай компанията Sony или роботите като цяло, сигурно сте чули, че техният проект AIBO ще бъде подновен. След повече от десетилетие предстои да видим нова версия на известния роботизиран домашен любимец. Той ще носи простичкото име Aibo, а технически моделът ще се казва ERS-1000.

Снимка на Aibo

Новото Aibo

Снимка на Aibo

Според Sony новият Aibo „ще може да създава емоционална връзка с членове на домакинството и да им дава любов, привързаност и радост от грижата за домашен любимец“. Роботът използва изключително компактни задвижващи механизми, които му позволяват да се движи по 22 отделни оси. Два OLED панела ще служат за очи, които ще показват различни емоционални изражения. Батерията се очаква да издържа около 2 часа и да се зарежда за 3.

Функции на Aibo

Sony твърдят, че Aibo ще има адаптивно поведение, което означава, че ще се приспособява към поведението на собственика. Роботчето ще се учи какво прави хората щастливи, ще ги търси и ще се наглася към средата си. Aibo използва deep learning технология, чрез която ще анализира звуци и картини, които засича чрез множеството си сензори. Също така ще използва облачни технологии, за да комуникира с други Aibo роботи, и така ще учи по-бързо.

Снимка на Aibo

Светът на технологиите се разви доста, откакто Aibo се появи за първи път на пазара. Новият модел ще има подобаващи промени. Aibo ще има и мобилно приложение на име My Aibo, чрез което ще могат да се правят настройки, да се виждат снимки от камерата на кучето, както и да се свалят различни трикове, които то да прави. Aibo ще се нуждае от абонамент, който ще бъде на стойност от около 25 щатски долара на месец. Минималният период ще бъде 3 години. Това ще осигури функции като достъп до Wi-Fi и LTE мрежи, създаване на бекъпи в облака, както и възможност да се възползваме от мобилната програма.

Снимка на Aibo

Кога и колко?

Срещу 25 щатски долара Sony ще продава и аксесоар, който се казва „Aibone“ и има формата на кокал.

Предварителните поръчки са вече налице в Япония. Продажбите се очаква да започнат на 11 януари догодина. За сега компанията няма планове да пуска Aibo извън Япония. Цената е около 1700 щатски долара плюс абонамента. Малко солено, но… има ли прекалено голяма цена за роботизиран домашен любимец?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.