Заглавна картинка на статията "Великобритания създава отряд за борба с дронове"

Великобритания създава отряд за борба с дронове

Миналият юли Великобритания издаде първата присъда, свързана с дронове. До този интересен случай се стигна, след опит за контрабанда на стока в затвор с помощта на дрон. Сега правителството обяви, че създава отдел, който ще се бори с този проблем. Правата на тази организация се очаква да се разпростират върху цялата територия на страната.

Дронове и престъпност

Новият отряд ще бъде сформиран от служители на полицията и затворите. Първоначално е замислено тези служители да се фокусират върху обмен на информация и опит относно подобни случки. Засега плановете не включват пистолети срещу дронове или тренирани птици, които да свалят летящите джаджи. Разследващите ще изучават различни модели дронове и начини на пренасяне на нелегална стока с тях. Тази информация ще се споделя с отрядите из цялата страна. Също така ще служи за изработването на мерки против нелегалното действие.

Снимка на дрон

Министър Sam Gyimah посочи заплахата от дронове като ясна и реална. Според него правителството е „решено да пребори нелегалния поток от наркотици и мобилни телефони“ в затворите. Той също така добави следното: „Моето съобщение до тези, които се занимават с подобна престъпна дейност, е ясна: ще ви намерим и ще ви пратим зад решетките.“.

Малко история с подобни случаи

Daniel Kelly е първият гражданин на Великобритания, осъден и затворен по подобни обвинения. Той изтърпя присъда от 14 месеца за ползването на квадрокоптер (дрон) за контрабандирането на стока в три различни затвора в период на пет дни. Като част от изявлението, правителството на страната съобщи детайли и за други подобни случаи. Пренасяните стоки включват мобилни телефони, тютюн и наркотични вещества като наркотика Spice.

Снимка на дрон и куче

Критиците посочват фокуса върху дронове като прах в очите. Те мислят, че това е целенасочено разсейване на обществото от истинските проблеми в британските затвори. John Podmore, бивш оглавяващ службата за борба с корупцията в затворите, съобщи, че тези новини са просто „PR изявления“. Според него те имат за цел да отклонят вниманието встрани от „пълния хаос в затворите“. Podmore посочи, че всяка година се откриват около 10 000 мобилни телефона в затворите. За сметка на това от правителството посочват само 33 случая на контрабанда с дронове. „Моят въпрос към правителството е колко от тези телефони са били намерени на дронове?“, пита още Podmore.

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.