Начало / Гейминг / XCOM2: War of The Chosen – Много повече от DLC
XCOM2 - War of The Chosen

XCOM2: War of The Chosen – Много повече от DLC

XCOM2: War of The Chosen – Много повече от DLC

В края на август излезе многоочакваният от феновете на XCOM2 експанжън – War of the Chosen. Той беше обявен по време на тазгодишното издание на Е3 като най-големият, който студиото – Firaxis, някога е правило. Амбициозно обещание, изпълнено по блестящ начин!

Основните сред иначе немалкото новости в експанжъна, са едноименните „Избраните“, трима нови врагове, съществуващи с единствената цел да осуетят опитите ви да спасите планетата, както и да пленят наново Командира. Нови класове – войници на Адвент, три нови резистънс фракции с три нови класа войници, които да включите в отряда си. Нови специализирани помещения в Авенджъра, нов враг – The Lost, орди мутанти, които ще залеят отрядите ви, challange mode с всекидневни мисии и още много!

The Chosen – Разговорливите братовчеди на вече познатите ни Alien Rulers

XCOM2 - The Chosen

Вдъхновени от немезис механиката на небезизвестната Shadow of Mordor, Избраните заслужено дават името на експанжъна. Подобно на Немезисите в Shadow of Mordor, Избраните се отличават един от друг по характер, визия, силни и слаби страни. С прогреса на играта всеки един от тях ще се сдобива и с нови умения, избрани на случаен принцип, както и ще събира информация за ХСОМ, като при достигнато определено количество, ще може и да атакува Авенджъра директно като загуба в тази мисия би означавала не просто смъртта на отряда ви, но и вашата загуба.

Призовани от Елдърите с единствената мисия да спрат XCOM и да заловят наново Командира, всеки един от тримата избрани ще се изправи в битка срещу вас множество пъти. За разлика от Alien Rulers, Избраните няма да подвият опашка и да призоват портал, ако поставите живота им в опасност… защото за тях смъртта е относително понятие. За щастие справедливост съществува и Избраните не са неуязвими. Така, както те събират информация за вас, за да ви нападнат в дома ви, вие също можете да ги изненадате в техния, с помощта на трите резистънс фракции.

Resistance factions – нашите нови най-добри приятели и трън в очите на Избраните

War of The Chosen - Resistance Factions

Като един добър стратег, една от първите задачи на Капитана е да направи връзка с трите резистънс групи – Рийпъри, Скърмишъри и Темплари – и да обедини усилията им срещу Адвент под своето командване. Установявайки контакт с тях, всяка една фракция ще ви довери свой войник, когото ще можете да включите в отрядите си. Имате нужда от опитен снайперист? Рийпърът ще свърши тази работа отлично. Трябва ви мобилен и гъвкав войник? Това е Скърмишърът.

Ако пък си падате по псионичното, Темпларът е точно за вас. Построявайки Резистънс Ринг на борда на Авенджъра, ще имате възможността да изпращате свои войници на съвместни мисии, постепенно печелейки доверието на новите си съюзници. Всяка една от фракциите също така специализира и в борбата срещу конкретен Избран, предоставяйки ви възможността да се превърнете от дивеч, в ловец. След три успешни разузнавателни мисии срещу някой от Избраните, ще разполагате с достатъчно информация, за да го навестите лично и да се отървете от него веднъж завинаги.

The Lost – „Война на Световете“ среща „Живите Мъртви“

War of The Chosen - The Lost

Резултат от био-оръжията, ползвани от Адвент по време на първоначалната инвазия, Изгубените не са нито изключително силни, нито изключително бързи. Сами по себе си те са дребна заплаха, но за всичко това компенсират с броя си. Употребата на гранати или неволно причинена експлозия неизбежно ще привлекат цели групи към отряда ви, значително нямалявайки опциите ви добро стратегическо разположение по време на вече започната битка.

За щастие всеки изстрел, завършващ със смъртта на някое зомби, предоставя едно бонус действие на стрелящия войник, което добавя допълнителна дълбочина в планирането на ходовете. Един войник бо могъл да се придвижи, да убие две-три зомбита, а след тях и войник на Адвент, приключвайки хода си в изключително изгодна позиция, или да пропусне още с първия изстрел и да се окаже напълно заобиколен и предвкусващ безвременната си смърт.

Challenge mode – Един-единствен шанс на мисия. Без сейвове, без право на втори опит

War of The Chosen - Challenge Mode

Освен че поставя на истинско изпитание уменията ви като командир, челиндж моуда ще ви даде възможност и да командвате предварително конфигурирани отряди, съставени както от вече познатите ви класове войници, така и от извънземни и войници на Адвент.

Мисиите се сменят на всеки 24 часа, като всяка има 30 минутен таймер, в който трябва да се справите с поставената ви цел. В края на мисията спестеното време, постигнатата цел, убитите врагове и оцелелите ви войници ще определят точките, с които ще се класирате, както в глобалната, така и в класацията с приятелите ви. На който му стиска – да се пробва!

War of The Chosen – всичко това и още много

War of The Chosen - Soldier Bonds

Чудесната работа, която Firaxis са свършили в този експанжън, не приключва дотук. Новата механика за сприятеляване между двама войници предоставя свежи тактически възможности във формата на нови умения, от които побратимените ни бойци ще могат да се възползват. Понякога един изстрел може да бъде разликата между успеха и провала на мисията. Силата на приятелството ще ви даде втори шанс, тъй като тези побратимени войници могат да обменят помежду си бонус действия или дори да стрелят в унисон срещу един враг, без това да коства действие на един от двамата.

Допълнителна дълбочина на света придават и радиопредаванията, на които ще можете да се насладите в бара на Авенджъра, където на почетно място ще видите плакати със снимки от успешните мисии на вашите войници. Отвърнете на пропагандата на Адвент със своя собствена, под формата на селфита, над които имате пълна власт. Поза, ефекти, филтри… фотокабинката ви разполага с всичко.

Ако досега сте се чудили защо едно DLC струва колкото цяло отделно заглавие, знайте – War of the Chosen носи цяла една нова игра със себе си. Ако вие имате какво да добавите към впечатленията ни от XCOM2: War of The Chosen, не се стеснявайте, а споделете в коментарите под ревюто!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Иван Иванов