Заглавна картинка на статията "Защо трябва да има Google хардуер"

Защо трябва да има Google хардуер

Доста хора вероятно ще решат, че доминирането на пазара за Интернет поща и търсене биха били достатъчно за Google. Допълнителните проекти – като самоуправляващи се автомобили, както и няколко, насочени към спасяването на света, би трябвало да запълнят програмата на софтуерния гигант. Отгоре на всичко, компанията разполага с най-големия дял в онлайн рекламния бизнес. Широката публика определено не би предположила, че хората от Mountain View ще искат да се включат в състезанието за смартфони, където Apple и Samsung са единствените, които наистина правят печалби. Е, идва време да видим и малко Google хардуер.

Google хардуер или нищо

Въпреки всичко това, Google е на път да обяви следващата си генерация смартфони с моделите Pixel 2 и Pixel 2 XL. В същото време се очаква компанията да представи нов лаптоп с операционна система Chrome, под името Pixelbook. Освен това се очаква да видим и малък „умен“ високоговорител – Google Home Mini, заедно с нови джаджи за платформата за виртуална реалност Daydream. Google бавно, но сигурно се превръща в хардуерна компания.

Снимка на Google хардуер

Да не забравяме, че Google произвежда хардуер от доста време. Екипът на Nexus се занимава с телефони от много отдавна. Екипът на Pixel са работили по лаптопите Chromebook, таблети, а след това и телефони. Екипът по проекта Ara разработи собствена версия на модуларни смартфони. Други екипи се занимаваха с устройства като Chromecast, Google Wi-Fi, Daydream View и Nexus Q. Всичко това бе направено с цел да покаже на програмисти и потребители качеството на софтуера на компанията върху правилния хардуер. Множеството от тези проекти бяха краткосрочни и рядко водеха до сериозни иновации и генерални промени на пазара. През 2016 година нещо се промени и Google възприеха съдбата си.

Предизвикателствата

Както обичат да казват, хардуерът е труден („hardware is hard„). Това е безкомпромисен и не особено печеливш бизнес, но е с особено важно значение. Концепцията за google хардуер ще бъде още по-трудна. Възможността да сглобява собствени устройства дава уникална възможност на Google да предложи нещо, което другите компании не успяват до този момент. Още повече, това отключва самостоятелен контрол на компанията над своя ход и развитие в този сложен и заплетен пазар.

Снимка на Google хардуер

Конкуренцията

Зависимостта от Samsung е опасна стратегия за Google. Galaxy е най-популярната серия смартфони с операционна система Android и е основен конкурент на iPhone. Всяка година виждаме как Samsung лека полека се отклонява от Google със своите асистенти и други софтуерни продукти, които влизат в директна конкуренция с тези на Google. Samsung вече имат собствени шлемове за виртуална реалност, „умни“ устройства за дома и операционна система за смарт часовниците си. Допълнителен удар са програми за безконтактно плащане и други, които показват как корейският производител вече почти не се нуждае от Google.

Снимка на Google хардуер

Другите компании също разработват конкурентни продукти. Основен пример е платформата на Amazon, Alexa, която е сериозна заплаха на пазара за Интернет на нещата. Засега всички тези платформи ползват доста от софтуера и програмите на Google, но с всяка изминала година виждаме как това се променя. Макар компанията да се обръща към производители като LG и HTC, потребителите продължават да купуват Galaxy.

Снимка на Google хардуер

Apple, Samsung и други

Всичко това показва опасностите от това Google да не прави хардуер. Жив пример за обратното е именно Apple. Те прекараха последното десетилетие в усъвършенстване на вертикалната интеграция до екстремни нива! Те не просто проектират и изработват своите телефони, но и доставят повечето от най-важните части за него. Според доста критерии, новият iPhone е най-мощният телефон на пазара, именно благодарение на собствения процесор на Apple – A11 Bionic.

Снимка на Google хардуер

В момента Google правят смартфони заради същата причина, поради която проектът на Andy Rubin – Essential, пусна собствен продукт. Това е и причината, поради която всеки се опитва да влезе в този на пръв поглед огромен и претъпкан пазар. Смартфонът е най-важното устройство, което всеки носи в себе си. То ще бъде връзката на всеки потребител с всички останали устройства, които ще пълнят нашите домове.

Снимка на Google хардуер

Възможностите за Google хардуер

Въпреки всички пречки и несигурности, Google ще опита да нарече себе си хардуерна компания и да се превърне в такава. Години наред виждаме, че най-добрите телефони идват от компаниите, които разработват както хардуера си, така и софтуера към него. Samsung и Apple определено знаят това. Навлизането в следващата стъпка на технологията, където смартфоните ще отстъпят пред „умните“ часовници, асистенти, високоговорители, крушки, автомобили и други „умни“ джаджи от света на Интернет на нещата, предполага Google да не прави грешни стъпки.

Снимка на Google хардуер

Вече няма място за слаб софтуер или прекалено голям хардуер. Най-успешните компании ще бъдат тези, които успеят сами да правят хардуер, софтуер, маркетинг и всичко останало покрай тях. Apple определено успява да имплементира този модел и се превърна в най-богатата компания в историята. Предстои да видим дали Google ще поемат по този път.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.