новите лещи AF-S Nikkor 180-400mm от Nikon

Nikon представи удивителните лещи AF-S Nikkor 180-400mm на удивителна цена

Дори и само с едно представяне на форума CES 2018, от Nikon успяха да грабнат вниманието към себе си. И то с какво – чудато наименованият AF-S Nikkor 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR. Зад това име стоят супертелефотографски лещи с вграден 1.4х телепреобразувател. Това означава, че можете да разширите фокусното разстояние до 252 – 560 мм, въпреки че така снимките ви ще са наполовина по-тъмни.

детайлна снимка на телепреобразувателя на лещите от Nikon

Лещите са замислени за дигитални камери с 35 мм сензори, но ако ги използвате с APS-C DSLR, ще достигнете дори по-далеч – 270 до 600 мм еквивалент като стандарт и 378 – 840 мм с активиран телепреобразувател. Видимо, фотодобавката е огромна, но от Nikon казват, че употребата на магнезиева сплав и флуоритни лещи помага за баланса в размерите и теглото на устройството.

детайлно изображение на задната част на лещите от дясната страна

Тук идва времето да разкрием цената

Nikon ще започне да разпространява AF-S Nikkor 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR през март, а цената му ще бъде 12 399 долара. И нека съкращението VR не ви подвежда – устройството няма нищо общо с виртуалната реалност, въпреки че за толкова пари можеше поне да заснема 3D и 360 градусово видео.

детайлно изображение на задната част на лещите от лявата страна

 

Обобщение на главните характеристики на лещите AF-S Nikkor 180-400mm:

 • пръстеновидна шипка за статив, която позволява плавна смяна между хоризонтална и вертикална ориентация.
 • вграден телепреобразувател с коенфициент 1.4. Той може лесно да бъде активиран или не, докато фотографът гледа през визьора.
 • супертелефотографски лещи с приближение. Те покриват широк обхват от фокусни разстояния от 180 до 560 мм.
 • пръстен за приближение, удобен за ползване, когато фотоапаратите са на статив.
 • теглото на лещите е близо 3.5 кг, благодарение на новите материали – флуоритни елементи и магнезиева сплав.
 • лещите са изработени да оставят прахта и водните капки по корпуса, като не им позволяват да проникнат във вътрешността на устройството.
 • още нещо, което си заслужава цената, е флуорното покритие, запазена марка на Nikon за луксозните устройства. То отблъсква прах и водни капки, мазнини и мръсотия.
 • друга характеристика е най-новият оптичен дизайн, който включва флуоритни лещи и 8 ED стъкла (с изключително ниска дисперсия) за екстремно контрастни и детайлни изображения, сравними с многопикселните дигитални камери.
 • най-новият оптичен дизайн ни носи и нано-рефлективно покритие, което позволява ясни снимки, без фалшиви „призрачни“ и светлинни обекти, причинени от ярки светлинни източници.
 • благодарение на VR механизма в лещите AF-S Nikkor 180-400mm, можем да компенсираме вибрациите по-време на заснемане, като снимаме до 16 пъти по-бързо в спортен спрямо нормален режим на работа.
 • последен в списъка е менизмът на електромагнитната диафрагма, който прави възможен стабилния контрол на експозицията.
Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Александър Господинов