AMC The Terror

„Ужасът“ (The Terror) на Дан Симънс отплава през март по AMC

Американският канал AMC (The Walking Dead, Better Call Saul) ще започне излъчването на новия си сериал The Terror на 26-ти март. Продуцент е Ридли Скот, а историята разказва за Изгубената експедиция на Франклин – една от най-плашещите загадки, останали до наши дни.

https://www.youtube.com/watch?v=jaRAi5P9lPo

През последните години все по-ясно започва да се очертава желанието на големите канали да произвеждат качествено собствено съдържание. През март AMC ще направи нов опит в тази насока със съспенс-хорър сериала си „Ужасът“. Зад баналното звучене на това заглавие се крие името на кораба, HMS Terror, и едноименният полуфантастичен роман на Дан Симънс. Романът получава Британската награда за фантастика през 2008 г. и се превръща в бестселър, комбинирайки исторически факти с предположения за съдбата на участниците.

А историческите факти тук са по-плашещи от всяка измислена история. През 1845 г. два кораба – HMS Terror и HMS Erebus, отплават от английските брегове в търсене на северен търговски път до Китай. След 3 години в капана на ледовете и смъртта на капитан Франклин (Кларан Хиндс), моряците започват да изоставят корабите и следите им се губят в ледовете на Арктика. Местни ескимоси твърдят, че са забелязвали хора в областта цели 10 години след началото на експедицията.  Намерените доказателства по техните следи от многобройните изследвания не показват нищо обнадеждаващо. Следи от лудост, канибализъм, болести, натравяне, безкраен глад и страдание личат в стъпките на борещите се за живота си моряци.

Интересно е дали сериалът ще се съсредоточи върху психологическото в историята на тази злополучна експедиция и чудовищното, добавено от Симънс. Ридли Скот все пак е направил едни от най-плашещите истории за самотно оцеляване, поставяйки стандарти в жанра. Съдбата на Крозие (Джаред Харис) и Франклин – двамата капитани на военните кораби, превърнати в изследователски съдове, заслужава такъв прочит. Особено като се има предвид възможността Крозие да е оцелял повече от 7 години в тази пустош, заедно с един последен член на екипажа, обградени от мистериозните и призрачни инуити – единствените редки обитатели на северните ледове, като изключим тюлените, белите мечки и китовете. Дали английските моряци обаче са обградени само от тях и какво точно се случва, ще разберем през март. Едно е сигурно – This place wants them dead!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Михаил Иванов