вода на Марс

Откриха течна вода на Марс. Какво означава това?

Учените откриха течна вода на Марс. Езеро с дължина около 19 километра бе засечено от сателита „Марс Експрес“, който е в орбитата на Червената планета. То се намира на около 1,6 км под леда на Южния полюс на планетата. Изглежда подобно на езерото Восток, което се намира на 3,8 км под Антарктида и съдържа повече от 3500 вида живи организми.

„Това вълнуващо откритие е връхна точка за планетарната наука и ще допринесе за разбирането ни за еволюцията на Марс, за историята на водата на съседната ни планета и нейната обитаемост“, каза Дмитрий Титов, учен на ESA Mars Express.

Революционно

Откритието бе направено от италиански учени, които са анализирали сателитни снимки. Според Роберто Оросей характеристиките на находката отговарят на течност.

Трябва да се има предвид обаче, че температурата на 1,6 км под леда е около – 68 градуса по Целзий. Това означава, че водата трябва да е изключително солена и неблагоприятна за живот. Все пак надеждата на учените е, че в езерото ще намерят първите форми на извънземен живот.

Те смятат, че заради високите радиационни нива на повърхността на Марс е възможно да съществува живот под земята. Реалните очаквания са да открият примитивни видове, които все пак са се адаптирали към екстремните условия.

Най-голямото предизвикателство обаче ще бъде сондирането на лед, намиращ се на 54,6 млн. км от Земята. Повечето роботи, изпращани на Марс, не са били на полюсите, защото приземяването там е трудно. Разработването на технологии за сондиране на Марс може да отнеме десетилетия.

Според  д-р Гретхен Бенедикс, астрогеолог в университета Къртин:

„Въз основа на това, което знаем за водата, тя не може да съществува (като течност) на повърхността на Марс. Ако я откриете, тя ще бъде под земята. Въпросът не е само течната вода. На Марс няма атмосфера, която да предпазва живота от космическата радиация“, добавя д-р Бенедикс в заключение.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Яна Гарабитова