tesla

Илън Мъск планира да свали Tesla oт борсата при 420 долара за акция

Илън Мъск, основателят на компанията за производство на електрически автомобили Tesla, взриви интернет с намерението си да я свали от борсата. По думите му това ще се случи, когато стойността на акциите достигнат по 420 щатски долара всяка.

Мотиви

Съобщението бе направено в Twitter и за броени минути привлече огромен интерес. Акциите веднага скочиха с цели 8,2% до 371,15 долара. Малко след това обаче стойността им се понижи, тъй като не беше сигурно дали изявлението е легитимно. Много потребители решиха, че това е просто шега или пък спекула, а според други акаунтът на Мъск в социалната мрежа е бил хакнат.

По-късно той направи официално обръщение в блога на компанията. Там предприемачът сподели:

„Все още не е взето окончателно решение, но причината за всичко това е да създадем среда, в която Tesla да работи най-добре. Като публична компания, ние сме подложени на колебания в цената на акциите, което разсейва всички. Да се подчиняваме на отчетите създава огромен натиск за нас. Вярвам, че ще сме най-добри, когато всички се съсредоточим върху изпълнението на дългосрочната ни мисия и когато няма стимули за хората да се опитват да навредят на това, което се опитваме да постигнем.“

SpaceX е перфектен пример за това твърдение, смята той. Компанията е много по-ефективна по оперативен път и това до голяма степен се дължи на факта, че е частна.

„Това съвсем не означава, че Tesla ще бъде частна завинаги. В бъдеще, след като Tesla навлезе в по-предвидим растеж, вероятно ще има смисъл да се върне на публичните пазари“, допълни също бизнесменът.

Бъдеще

Предстои това предложение да бъде официално гласувано от акционерите.

„Ако процесът завърши така, както очаквам, частната Tesla в крайна сметка ще бъде огромна възможност за всички нас. Бъдещето е обещаващо и ще продължим да се борим за постигането на нашата мечта“, написа още Илън Мъск.

През последната година акциите на компанията достигнаха най-ниските си нива от 244,59 долара през април и най-високите си от 389,61 долара през септември.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.