Полицията смята, че Alexa на Amazon може да предотврати кражба в дома

В продължение на векове собствениците на жилища разчитат на нови и различни начини да възпрат потенциални нашественици: от различни сензори за движение до доброто старо „зло куче“. Сега обаче експерти по сигурността смятат, че домашният асистент Alexa на Amazon има функция, която може да предотврати кражби в дома ни.

Създадена от Hippo Insurance, тази функция позволява на всеки, който разполага с устройство, оборудвано с Alexa, да го настрои на режим „Извън вкъщи“. След като бъде активиран, устройството спорадично възпроизвежда предварително записани разговори. Тези разговори трябва да са сравнително светски, въпреки че може да са и малко хумористични. Според Андреа Колинс, маркетинг директор в Hippo Insurance, става дума за обикновени диалози, каквито обиквено водим вкъщи.

Може да изглежда глупаво, но thenextweb.com твърди, че много полицаи се съгласяват с хипотезата. Според тях е доста възможно този метод да сплашва евентуалните крадци, които се насочват към дома ни.

„Това е добър начин за обезвредяване“, смята Джим Буерман, 30-годишен ветеран от правоприлагащите органи. “Повечето крадци не искат да ги виждате. Те искат да влязат, да откраднат нещата ви и да се махнат. Когато дочуят, че в жилището се води разговор, ще решат, че сте си вкъщи. Вероятността просто да си тръгнат е голяма“.

Едно наум

Буерман обаче предупреждава, че един хитър крадец може в крайна сметка и да осъзнае, че е бил подмамен. Достоверността зависи от качеството на услугите, които Alexa предлага, както и от това колко правдоподобно звучи разговорът, който сте записали. Ето какво казва той:

„Ако съм крадец и съм достатъчно решителен, ще седя там, ще слушам и ще разбера, че това е радио или телевизор. Теоретично това е добра идея. Ако това нещо имитира истински диалог, е съвсем възможно да измамите крадеца, като повярва, че някой е у дома. Все пак не е нещо, на което можете да разчитате на 100%, защото по-амбициозните нашественици могат да почакат и да се уверят, че всъщност не сте там.“

Колинс също предупреждава, че „Извън вкъщи“ не трябва се възприема като сериозна мярка за сигурност, а по-скоро като препоръчителна. Но ако искате да опитате, тя е на разположение безплатно.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.