Windows 7

Windows 7 спира ъпдейтите по сигурността след една година

Microsoft  ще спре поддръжката на актуализациите за сигурността на 14 януари 2020 г.

След спирането на актуализациите за сигурност на Windows XP и Windows Vista, идва време това да се случи и с Windows 7. Този път сценарият се очаква да бъде по-лош, защото 7-цата се използва от много повече хора, в сравнение с предишните операционни системи. Според проучвания, към 7 декември 2018 г. 35,63% от потребителите на Windows все още използват Windows 7. Десета версия пък се използва от 52,36%. Това до много голяма степен е разбираемо, защото Windows 7 беше следващата успешна стъпка след XP, а Windows 10 взе поуки и направи всички подобрения, чиято липса дразнеше във версиите 8 и 8.1.

През април 2013 година, когато бе напомнено, че поддръжката на XP приключва след  12 месеца, ползващите тази версия се равняваха на 24,93%. 62,27% от Windows потребителите вече бяха минали към Седмицата. В този ред на мисли, Microsoft са изправени пред сериозен проблем. А като вземем предвид и факта, че компанията се намира в най-сериозната каша с ъпдейти в лицето на Windows 10, меко казано, нещата не изглеждат най-симпатично.

Краят на поддръжката на Windows 7 е сериозна стъпка

Тя ще прекрати поправките в сигурността на Седмицата и така ще я направи по-уязвима за хакерски атаки. Вероятно сте наясно, че новите проблеми в сигурността, които се поправят в по-новите версии, често засягат и Windows 7. Това означава, че атакуващите разполагат с маршрутна карта за правене на пакости в старата версия.

Спре ли поддръжката от Microsoft, ще я последват и останалите компании. Приложенията за настолни компютри ще спрат да поддържат по-старите версии на Windows. Вероятно това няма да се случи бързо, но пък ще се случи със сигурност, имайте го предвид. Затова не се изненадвайте, когато един ден приложенията Ви сюрпризират, че не искат повече да работят под Windows 7. Една подсказка: Няма модерен браузър, който да работи под Windows XP…

Сигурно вече си задавате въпроса:

„И сега какво правим?“

Нищо кой знае какво нямате като опции. Ако използвате Windows 7, имате още година, за да решите сложния казус – to be or not to be another Windows 10 user. Предприятията и правителствените агенции ще получат възможност, срещу договори и солидни суми, да продължат да получават поправки, ако им е необходимо време повече от година, за да мигрират към по-нова версия. В края на краищата, Microsoft прави всичко възможно да принуди, прощавайте – привлече всички потребители към по-новите версии.

Последен влак за безплатен Windows 10

Най-вероятно не е лоша идея да използваме актуалната Windows 10, вместо да останем на лишената от ъпдейти, все по-уязвима Седмица. Ако Ви е яд, че сте пропуснали голямата безплатна оферта за надстройка до Десятка, оставете нервите настрани. Има вариант все още да мигрирате безплатно към нея, чрез въвеждане на продуктовия ключ за Седмицата.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg