Google+ спира

Google+ спира официално на 2 април

Социалната медийна мрежа на Google – Google+ спира официално на 2 април. Това обявиха от компанията тази седмица. Всички профили и страници в Google+ ще бъдат затворени и изтрити.

Позовавайки се на слабото използване и предизвикателства пред поддържането на един такъв „успешен продукт“, технологичният гигант обяви миналата година, че ще закрие социалната си мрежа някъде през пролетта на тази година.

Потребителите не могат да създават нови профили, страници, общности и събития в Google+ още от 4 февруари.

Google+

Недостатъчно удовлетворение

В отговор на Facebook и други водещи социални медии, Google+ стартира през юни 2011 г. Това беше четвъртият опит на търсачката да се включи в бизнеса на социалните медии. Стратегията да се различава беше със създаването на “кръгове” или групи от контакти, които споделят общи интереси помежду си.

Но социалната мрежа никога не успя да се сдобие с толкова широка и вярна аудитория. През 2014 г. Ню Йорк Таймс съобщи, че Google+ има 29 потребители месечно на своя уебсайт, в сравнение с 128 милиона потребители на Facebook. Проучване на Stone Temple Consulting установи през 2015 г., че 90% от хората с профили в Google+ никога не са поствали публично на своя уебсайт, пише още Forbes.

Планът за затваряне на Google+ беше ускорен в края на миналата година през октомври, след като нарушение в сигурността разкри личните данни на около 500 000 от потребителите. След това през ноември компанията съобщи, че става дума за бъг, направил уязвими близо 52,5 милиона потребители, разкривайки техните имена, имейли и професии.

Google вече сподели инструкции как да се изтегли и запази съдържанието в социалната мрежа. Екипът отбеляза обаче, че това трябва да стане преди април.

Снимки и видеоклипове, архивирани в Google Photos, няма да бъдат изтрити.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.