Tom Hanks, Michael Clarke Duncan

Technology.bg препоръчва: „Зелената Миля“

Решихме да ви припомним нещо по случай рождения ден на един режисьор, сценарист и продуцент, който има зад гърба си едни от най-големите холивудски заглавия. Работил е с актьори, които мечтаем да видим, като Том Ханкс, Морган Фрийман, Тим Робинс и други. Режисирал „Изкуплението Шоушенк“, “ Зелената Миля“, „Живите мъртви“ и още няколко огромни заглавия на голям и малък екран. Барабани моля:

Франк Дарабонт.

Изборът на филм от този гигант беше труден, но един някак изпъкна преди другите. Ще се върнем деветнадесет години назад, като ви припомним за един от най-големите му успехи на големия екран, за който и до днес хората си спомнят с топли чувства.

Филмът е „Зелената Миля“ (The Green Mile).

За режисьора

Преди да започнем за филма, искаме да ви разкажем малко и за човека, който не виждате, докато гледате в екрана.

Франк Дарабонд е унгарец, но роден в бежански лагер във Франция през 1959. Семейството му било принудено да емигрира заради военното положение в Унгария по онова време.

След това, докато Франк е все още бебе, семейството се мести в САЩ. Първата му работа в киното е като асистент в нискобюджетен филм през 1981.

Той е сменял работните си места често. Работил е на строеж, а също и в арт галерия, докато същевременно се опитвал да се утвърди като писател.

Франк Дарабонт е един от само шестимата режисьори, номинирани за „Оскар“ за най-добро режисиране още за първите си два филма – „Изкуплението Шоушенк“ и „Зелената Миля“.

И двата филма са по разкази на Стивън Кинг и са едни от малкото добри филми, базирани на неговото творчество.

Достатъчно за човека – разбрахте за какъв великан си говорим. Да поговорим малко и за актьорите.

Франк Дарабонт - Режисьор на Зелената Миля

Актьорите

Главната роля в „Зелената Миля“ принадлежи на друг много обичан холивудски гигант – Том Ханкс.

„Поддържащата роля“ (официално се нарича така, но според нас е обидно да я наречем „поддържаща“) се играе от покойния Майкъл Кларк Дънкан. Той за съжаление почина през септември 2012 г.

Брутус Хауъл „Брутал“ е надзирател, а ролята се изпълнява от Дейвид Морс. Следващият от екипа надзиратели е Бари Пепър в ролята на Дийн Стантън.

Директор на затвора е Хал Морес, изигран от Джеймс Кромуел.

След като се запознахме с хората, време е да започнем с филма.

Том Ханкс като надзирател в Зелената Миля

Зелената Миля

Действието се развива в затвор, специализиран за осъдени на смърт престъпници. Том Ханкс е в ролята на главния надзирател Пол Еджкомб. Въпреки професията си, той е изключително добродушен и не таи лоши чувства към никого.

Неговите подчинени също въобще не са лоши хора, съдейки от това, което виждаме. Освен един – Пърси Уитмор (в ролята – Дъг Хъчисън) , чийто чичо е някакъв депутат ли, президент ли – убийте ни, не помним! Въпреки че може да стане какъвто си пожелае, използвайки връзките си, той избира да бъде ПРОСТ-о надзирател, защото „Просто искам да гледам как отрепките умират!„.

Пърси е толкова злобен, че чак ни ядосва, докато гледаме филма.

Животите на всички надзиратели и затворници ще се променят завинаги, когато идва един по-специален „престъпник“. Висок близо два метра, пристига Джон Кофи („Като напитката, но се пише различно“). Тук се включва Майкъл Кларк Дънкан, наклоняващ камиона, с който го карат, на една страна.

*Spoiler alert* Въпреки внушителната и респектираща външност, когато идва тъмната част от денонощието и надзирателите гасят лампите, една реплика, идваща от човек, осъден за убийството на две деца, ни оставя безмълвни: „Умолявам те, шефе, не обвивай лицето ми в това нещо, не ме оставяй в тъмнина. Страх ме е от тъмното.“.

Във филма има толкова моменти, доказващи, че не трябва да съдим по външния вид, че ако тръгнем да ги изреждаме всичките, няма да ни стигне времето.

Ако сте чудите защо милята е зелена, не синя или жълта – защото подът на коридора, който води от килиите до електрическия стол, е зелен.

Няма да ви разказвам повече подробности за съдържанието на „Зелената Миля“ , защото сред читателите ни може да има хора, които не са го гледали. Шансът да има такива е нищожен, но го има. Ако Вие сте такъв човек, то авторът жестоко ви завижда за чувствата, които ще изпитате, гледайки филма за пръв път.

Въпреки 189-те си си минути, той се гледа на един дъх, а когато свърши, гарантирам ви – ще имате сълзи в очите.

Филмът има четири номинации за „Оскар“, тридесет номинации за други награди и петнадесет спечелени такива.

Майкъл Кларк Дънкан - актьор в Зелената Миля

Топ 5 цитата

В „Зелената Миля“ има такива диалози и изказвания, че настръхваме само като се сетим за тях. Споделяме с  вас тези пет, които според нас останаха в историята.

„В деня на Страшния съд, когато застана пред Господ, той ще ме попита нещо. Ще ме попита защо съм убил едно от неговите истински чудеса. Какво ще кажа? Това ми беше работата? Ш*баната ми работа? „- Пол Еджкомб

„Кажи на Господ, че това, което си сторил, е услуга. Знам, че те наранява и се притесняваш, мога да го усетя, но това трябва да спре тук и сега. Искам това да се свърши вече. Наистина съм уморен, шефе. Уморен съм от това да нямам приятел до себе си. Кажи ми откъде идваме, къде отиваме и защо? Най-вече съм уморен от хората. Те се държат грозно помежду си. Уморен съм от всичката болка, която мога да усетя и да чуя по света всеки Божи ден. Прекалено много е! Все едно през цялото време имам парченца натрошено стъкло в главата. Разбираш ли?“ – Джон Кофи

„Всички ще умрем все някога, но о, Господи, понякога Зелената миля изглежда толкова дълга!“ – 100 годишният Пол Еджкомб

„Не разбирам защо Господ е дал подобна дарба на човек, който би убил дете.“ – Пол Еджкомб

„Хората нараняват тези, които обичат. Така е навсякъде по света.“ – Джон Кофи

„Не можеш да скриеш това, което е в сърцето ти.“ – Джон Кофи

Пол Еджкомб и Джон Кофи - Зелената Миля

Още за работата на Франк Дарабонт

Режисьор – „Изкуплението Шоушенк“ (1994) – седем номинации за „Оскар“. В IMDb филмът е на първо място по гласове от фенове. За него има почти два милиона гласа, а общата му оценка е 9.3/10

Сценарист – „Живите мъртви“ (2010 – ?)

Режисьор и Сценарист (Съвместно със Стивън Кинг) – „Мъглата“ ( 2007) – шест спечелени награди

Освен гореизброените, Франк работи и по няколко филма „Приключенията на младия Индиана Джоунс“.

В продължение на година, отново съвместно със Стивън Кинг, пише сценарии за „Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп„, но идеята им не е харесана от Джордж Лукас. Лукас пише собствен вариант и Стивън Спилбърг избира него – може би, защото двамата са близки приятели.

Франк Дарабонт много пъти е поправял сценарии, без да иска нищо в замяна. Най-големият филм, получил неговата безвъзмездна помощ, е „Годзила“ (2014).

Това беше първата част от нашата рубрика „Technology.bg препоръчва“. Надяваме се нашата статия за „Зелената Миля“ да ви е харесала и да изгледате този шедьовър, макар и да не ви е за първи път.

Кажете ни какво мислите в коментарите.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Теневски

Ами, биография нямам, защото съм лентяй. Не съм учил никъде, защото прекъснах образованието си, за да седя вкъщи и да играя видеоигри. Тъпо,а ?