Tenda Nova MW3 (2-pack) – ревю и впечатления

Множество фактори в последните години предизвикват често срещаните проблеми при домашните решения за безжична Интернет свързаност. Каналите са натоварени, заради големия брой близко разположени рутери. Това допринася за слабата и понякога въобще липсваща свързаност. Неправилното местоположение на устройството също е честа причина за лош сигнал. Понякога сме изправени пред проблеми като „ами до тук стигна кабелът“ или „техниците тук го оставиха“. Те пък нерядко са съпроводени с „не ми се дупчат стени“ и „не искам да ми стърчат кабели навсякъде“. Като резултат в жилището си страдаме от недостатъчна свързаност. Всеизвестно е, че дебелите бетонни стени между отделните стаи в панелните блокове ограничават разпространението на сигнала от рутера. Така сме принудени да поставим в дома си повече от едно устройство за безжичен достъп до Интернет. Едно от сравнително евтините и надеждни решения е Tenda Nova MW3 (2-pack), за който ще си говорим днес.

Технологията в системите на Mesh идва като алтернатива на стандартните рутери. След като няколко месеца имахме възможност да използваме една такава система, дойде ред да споделим впечатленията си от нея. Тя не просто работи. Тя работи удивително. Не сме очаквали да се натъкнем на подобна надеждност и да боравим с такава лекота с нея. Устройството, което използвахме, се нарича Tenda Nowa MW3 (2-pack) и в следващите редове ще се постараем да Ви запознаем с него.

Надяваме се, ще ни позволите едно леко отклонение, в което ще Ви обясним

Какво е Mesh система?

Mesh системите представляват съвкупност от свързани помежду си устройства, поставени на подходящи места в даден обект. Те взаимодействат помежду си без загуба (или с минимална загуба) на данни и осигуряват максимална (според капацитета и стандартите на устройствата) безжична свързаност. Достатъчно е да свържем само едно устройство от Mesh системата и да го конфигурираме. След това просто трябва да включим останалите устройства в електрическата мрежа (в контактите) и те автоматично започват да взаимодействат помежду си.

Хубавото при този вариант на свързаност е, че веднъж конфигурирани и свързани, устройствата не изискват вече абсолютно никакви грижи от наша страна. Конфигурацията, както ще видите по-надолу, е доста лесна и интуитивна.

Tenda Nova MW3 две устройства

Tenda Nova MW3 (2-pack) – що е то?

Tenda Nova MW3 (2-pack) представлява комбинация от две устройства – едно главно, играещо ролята на рутер и второто – поемащо ролята на Access point или Repeater. Този комплект е един от най-евтините Mesh устройства на пазара, но това по никакъв начин обаче не го прави по-малко надежден. Продуктът има своите ограничения, но когато поставим въпроса ценово, алтернативите с по-добри характеристики скачат драстично нагоре – двойно и тройно. Никой не обича този тип разоговори:

– Извинете, колко струва този модел?
– 100лв.
– А няма ли нещо по-добро като характеристики?
– Има, разбира се, 300лв.

Без да се бавим повече, хвърляме се директно към описанието и характеристиките на Tenda Nova MW3 (2-pack).

Tenda Nova MW3 свързаност в домашни условия

Описание и характеристики

Както споменахме малко по-горе, Tenda Nova MW3 е Mesh система от две или повече устройства, с възможност за споделяне помежду си и към приемници до 1200Mbps скорост на данни в двубандов режим (2.4 и 5.0 GHz) при стандарти IEEE 802.11ac/a/n за 5GHz и IEEE 802.11b/g/n за 2.4GHz. Уместно е да споделим, че въпросните 1200Mbps всъщност са сбор от 867Mbps за 5GHz и 300 Mbps за 2.4GHz.

Казано накратко, за обикновено потребление, и ако не гоните сериозен 4K стрийминг, тези скорости са повече от разумни и биха били напълно достатъчни за стандартно ползване. Нека Ви запознаем и с характеристиките на системата:

 • Интерфейс – Всяко от mesh устройствата разполага с 2 Ethernet порта (100Mbps). На основното устройство единият играе ролята на WAN (оттук приемаме връзката от нашият Интернет доставчик), а другото на LAN, който може да се ползва за вътрешната мрежа. При вече конфигурирано основно устройство, и двата порта на всяко допълнително служат за LAN свързаност.
 • Антени – Всяко от устройствата разполага с две вътрешни антени с по 3dBi.
 • Бутони – 1 reset бутон
 • Физически размери – 90х90х90мм.
 • Безжични стандарти – IEEE 802.11ac/a/n 5GHz / IEEE 802.11b/g/n 2.4GHz
 • Безжични честоти – 2.4G: 2400MHz-2483MHz / 5G: 5150MHz-5250MHz or 5725MHz-5825MHz
 • Максимален трансфер на данни – 5GHz: до 867Mbps / 2.4GHz: до 300Mbps
 • Протоколи за сигурност – Mixed WPA/WPA2-PSK(default)
 • Видове WAN свързване – PPPoE, Dynamic IP, Static IP, Bridge Mode
 • VPN – IPsec pass through, PPTP pass through, L2TP pass through
 • Изисквания за работа с мобилното приложение Tenda WiFi – мобилно устройство, разполагащо с версия на Android, по-голяма от 4.0 или iOS 8.

Пълните спецификации на устройството можете да намерите на сайта на производителя.

Какво ще намерим в кутията?

В кутията ще открием двете устройства, всяко с формата на бяло кубче с размери 90мм на всяка от страните му. Всяко кубче има букса за захранване, един Reset бутон, два Ethernet порта (1 WAN и 1 LAN или 2 LAN, в зависимост дали устройството е конфигурирано като основно или вторично).

Освен двете кубчета, в кутията откриваме две стандартни зарядни устройства за тях, един Ethernet кабел и книжка с кратко ръководство.

Ама как бе младеж? Как да го свържа?

Тук идва приятната изненада, въпреки малко по-различния подход за конфигуриране. Вместо стандартните уеб интерфейси, с които разполагат повечето рутери, тук, за да конфигурираме нашите устройства, първо трябва да изтеглим приложението на Tenda, наречено Tenda WiFi, от Google Play Store или Apple Store.

След като свалим подходящото приложение, трябва да си изберем за основно едно от mesh устройствата и да го включим. След това идва ред да свържем безжично устройството с телефона си. Това става като използваме зададените по подразбиране име на мрежата и парола. Можем да ги намерим под всяко устройство. На нашите изображения, с цел сигурност, тези данни умишлено са замазани, макар след първоначалната конфигурация те вече да нямат никакво значение.

Процесът по инсталация е доста лесен и интуитивен и конфигурацията отнема не повече от 10 минути. Посоченото време включва всички рестартирания и настройки, включително обновяването на системния фърмуер на устройствата. Отдаваме съвсем лека преднина на това, че подобни устройства ни минават през ръцете поне 5 пъти на седмична база. Въпрки това, обективната ни преценка е, че процесът е доста лек, дори да не знаете какво трябва да направите.

За нашия конкретен тест използвахме обект на три етажа с обща площ около 280 кв. м. С въпросните устройства захранихме втория и третия етаж. Тъй-като обектът вече има един основен рутер (жичен), задачата ни бе доста опростена от вградения „bridge“ режим в устройството. Оттам последващите стъпки бяха съвсем стандартни – промяна името на WiFi мрежата, промяна на съответните пароли и най-накрая – позициониране на второто устройство и свързването му с основното такова.

Тук е уместно да споменем, че за да свържем второто устройство с първото, просто трябва да го включим в електрическата мрежа от удобен контакт. Софтуерът на мобилното приложение върши всичко останало, а лед индикаторът на второто устройство показва с различен цвят дали връзката му с основното е добра или не. Зелен цвят за добра свързаност, оранжев за предупреждение да позиционираме устройството по-близо до основното.

Впечатления и заключение

Moже да се каже, че след основната конфигурация изобщо не ни се е налагало да пипаме устройствата. При стабилна електрическа мрежа и Интернет свързаност софтуерът (за разлика от преди години) се държи много добре. Не сме изпитали нито едно прекъсване/блокиране (да, звучи пресилено, но е факт – и ние сме изненадани), изискващо нашата намеса за рестартиране или някаква последваща преконфигурация или манипулация.

В заключение можем да кажем спокойно, че Tenda Nova MW3 (2-pack) си заслужава парите, които евентуално бихме дали за него. Разбира се, целите, за които го използвате трябва да са предварително изяснени. Както споменахме и по-нагоре, ако целите стрийминг във високи резолюции и бърз обмен на данни по безжичен път – това вероятно няма да бъде подходящото устройство за Вашите нужди. Ако търсите стабилна и лесна за конфигуриране комбинация от две или повече устройства за Вашия апартамент/офис, то Tenda Nova MW3 (2-pack) е едно доста подходящо и приемливо като бюджет решение.

Надяваме се това ревю да Ви е харесало. Ако имате впечатления от този модел, споделете ги с нас в коментар или пък в нашата фейсбук група – Технологичното Общество на България. Ще се радваме да чуем Вашите отзиви, и ако случайно сме изпуснали нещо важно – разбира се, ще го добавим.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)