Tenda i24 AC1200 – бюджетна PoE точка за достъп

Човек и добре да живее, рано или късно рутера му отеснява откъм обхват. Добре познат казус на всички – от семействата, живеещи в панелки с десетки килограми арматура в тях до малки и средни бизнеси с постоянно разширяващ се персонал и работна площ. Именно затова днес ще разгледаме едно доста приятно съчетание между бюджетна цена и параметри – Tenda i24 AC1200 Wave2 Ceiling Access Point.

Tenda i24 AC1200 – какво можем да очакваме?

Tenda i24 AC1200 е мрежово устройство от тип „Точка за достъп“, което е полезно при нужда от разширяване на безжичният достъп до локалната Ви мрежа и Интернет.

Основните предимства на този модел са: площта, която покрива, до 300 кв.м., възможността за отдалечено захранване (Power Over Ethernet или накратко PoE), през мрежовия кабел и възможността да се окачи на таван или стена.

Монтирайки точката за достъп на тавана, по възможност на централно място в обекта, елиминираме голяма част от така наречените „мъртви зони“ на покритие. Същевременно подсигуряваме максимално добра връзка до най-отдалечените кътчета в нашия апартамент или офис. Максималният капацитет от закачени устройства към точката за достъп е 100.

Горните параметри далеч не са единствените предимства на модела. Двубандовите честотни ленти (2.4 и 5GHz) и AC протоколите отдавна вече са стандарт. Гигабитовият порт, MU-MIMO технологията и един куп софтуерни благинки също не са изненада за повечето устройства, предлагани в този ценови клас. Затова и не е учудващо, че присъстват и тук и не ги характеризираме като свойства с добавена стойност.

Уместно е да споменем, че Tenda I24 AC1200 е едно от четирите устройства в тяхната серия. Съществуват един по-слаб и два по-мощни варианта на това устройство с имената i21, i25 и i27, като смело можем да заявим, че текущият модел отговаря най-добре на съотношението цена/параметри.

Основните разлики между i24, i25 и i27 е, че i25 разширява обхватът на устройството до 500кв.м., а i27 увеличава капацитетът на закачените потребители до 150. Разбира се, цената на тези устройства е и по-висока. Ако ни изпадне възможност в бъдеще със сигурност ще направим сравнение между моделите в работна среда.

Нека не пропускаме и една много важна подробност за по-сериозните мрежови структури. Tenda i24 1200 може да бъде управляван централизирано и с още точки за достъп, ако разполагате с AC контролиращ суич (Tenda M3 например).

Какво ще намерим в кутията?

Както обикновено, не очаквахме да има излишни глезотийки в полученият пакет. Интересен момент за отбелязване е, че за първоначалните настройки на точката за достъп ни е нужен мрежов (LAN) кабел, а такъв в комплекта отсъства.

До голяма степен това едва ли е страхотен проблем за по-голямата част от потребителите. Но това показва, че  устройството е предназначено по-скоро за големи офиси и и вече изградени мрежи (за разлика от Mesh комплектът Tenda MW3 например), където приоритет е PoE свързването и кабелите са прокарани.

Редно е да се отбележи: ако не разполагате с наличен LAN Ethernet кабел, добре е да се снабдите с такъв преди да закупите/използвате тази точка за достъп.

В кутията можем да намерим следните компоненти: Tenda i24 AC1200, зарядно устройство, няколко книжки с инструкции за инсталация, както и лицензионно уведомление. За монтажа на устройството са предвидени: монтажна планка (закачена за самото устройство), 4 дюбела с винтове и 4 пластмасови гайки.

Инсталация и първоначални настройки.

Преди да започнем истинското конфигуриране, винаги е полезно да проверим сайта на производителя за нов firmware. За разлика от биосите при компютърните компоненти, където важи правилото „ако работи не го пипай“, при мрежовите устройства  практиката е „има ли ъпдейт, по-добре го направи“.

Нищо не ни пречи да го направим и след като вече сме конфигурирали точката за достъп. Обаче така си усложняваме живота с няколко процедури по запазване и възстановяване на  направените настройки, което при различните firmware-и при по-евтините устройства невинаги сработва безотказно. Ето и най-базовите стъпки за конфигурация:

 1. Трябва да свържем Tenda i24 AC1200 към вече изградената ни мрежа или към компютър/лаптоп чрез Ethernet кабел. Тук е важно да споменем, че IP адресът на устройството по подразбиране е 192.168.0.254. Това означава, че е добре да го свържем в мрежа със същите настройки. Ако го свързваме към компютър/лаптоп да се подсигурим, че мрежовите им карти са настроени в DHCP режим или със статично IP от същата мрежа. В противен случай рискуваме да не видим началната страница на конфигурационния панел, която е достъпна, чрез набиране на гореспоменатия IP адрес в браузър. Потребителското име и паролата по подразбиране са удобно показани в съответните полета чрез placeholders. (username: admin, password: admin)
  Tenda i24 AC1200 - инсталиране1
 2. От менюто за бърза настройка можем да изберем работният режим, честотата на излъчване, името на мрежата/точката за достъп, както и видът криптиране на данни. Добре е да уточним, че тези настройки е редно да се направят и за двата вида честоти – 2.4 и 5.0 гигахерца.
  Tenda i24 AC1200 - инсталиране2
 3. След като сме конфигурирали името и основните WiFi настройки за предаване на данни, идва ред и на настройките за свързване на Tenda i24 AC1200 с нашата мрежа. От менюто LAN Setup можем да променим IP адресът по подразбиране с друг статичен адрес или пък да изберем DHCP и да оставим тази задача да бъде поета автоматично от нашият Рутер. Може да настроим точката си за достъп да дава сама IP адреси на свързаните устройства –  използваме менюто DHCP Server. Tenda i24 AC1200 - инсталиране3С правилната конфигурация на тези три стъпки би трябвало да сме свързали точката си за достъп с нашата мрежа. Следващите стъпки засягат конфигурации в дълбочина, които можете да пропуснете или настроите при нужда.
 4. От менюто Wireless разполагаме с различни опции. Настройка на самите антени в различните режими, ограничаване броят свързани устройства, оптимизация на сигнала и още много други.
 5. Ето, че стигнахме и до последното меню „Инструменти“. В него можем да коригираме датата и часовата зона на устройството, да го рестартираме, да нулираме неговите настройки, да ги запазим и възстановим при нужда. Можем също да обновим неговият Firmware, както препоръчахме по-нагоре, можем да контролираме също и светлината на лед индикаторът.

Технически характеристики

Хардуерни: 

 • Размери:  178 × 178 × 38mm
 • Мрежов интерфейс: 1 x 10/100/1000 Base TX
 • Антени: 2.4GHz: 2 x 4dBi, 5GHz: 2 x 4dBi
 • Бутони и индикатори: 1 x RESEТ, LED Indicator, 1 x SYS
 • Максимална консумация: <11.5W
 • Стандарт на захранване: 802.3af/at (PoE) и DC: 12V 1A (зарядно устройство)

WiFi:

 • Честотна лента: 2.4GHz
 • Максимална скорост данни: 2.4GHz: 300Mbps, 5GHz: 867Mbps
 • Безжичен стандарт: 802.11a/b/g/n/ac(wave2)
 • Максимална мощност на излъчване: 2.4GHz: 23dBm, 5GHz: 23dBm
 • Sensitivity: 802.11b :-93 dBm, 2.4 GHz 802.11n (MCS7):-73dBm, 5 GHz 802.11a :-93 dBm, 5 GHz 802.11n (MCS7) :-74 dBm

За финал

За времето, в което тествахме Tenda i24 AC1200 можем спокойно да споделим, че устройството работи според очакванията ни. Като махнем липсата на кабел и че размерите на устройството ни се сториха една идея по-големи, точката за достъп оправдава цената от около 120лв с ДДС по магазините. Продължаваме да използваме устройството, така че очаквайте да обновим този материал при нужда.

Надяваме се, че това ревю е било достатъчно изчерпателно. Ако не е –  винаги можете да ни зададете допълнителни въпроси тук в коментар или пък в нашата Фейсбук група – Технологичното Общество на България. До скоро!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)