тийнейджърите

Какво се случва, когато вземете телефоните на тийнейджърите?

Повече от половината от тийнейджърите се притесняват, че прекарват прекалено много време с мобилни устройства и полагат усилия да спрат това, според доклад на Pew Research Center. Проучването сред 743 американски тийнейджъри установява, че подрастващите понякога реагират доста остро, когато телефонът им бъде отнет. Приблизително четирима на всеки десетима казват, че се чувстват разтревожени, когато напускат дома си без мобилния си телефон, а повече от половината (56%) свързват липсата на устройството с емоции като самота, тъга или друго негативно чувство.

Симптомите и осъзнаването

По-тревожното е, че тези чувства са подобни на онези, които се наблюдават при отказ от определено пристрастяване. Специалистите по наркомании казват, че подрастващите, страдащи от депресия или тревожност, често използват смартфони като механизъм за справяне, вместо да се учат да управляват емоциите си или да развиват пълноценни взаимоотношения с околните. Това затруднява нормалното им съществуване още повече.

Най-пристрастените потребители на смартфони не могат да пътуват 10 минути без устройството си. След изтичането на десетте минути, те вече страдат от безпокойство. Това се посочва в проучване от 2014 г., публикувано в списание Computers in Human Behavior. Според неговия съавтор Лари Роузен, професор по психология в Калифорнийския университет и автор на книгата iDisorder: Understanding Our Obsession with Technology and Overcoming Its Hold on Us, повечето хора не издържат и час без устройство под ръка.

Възрастните също се чувстват неспокойни, но по различни причини. Около 65% от родителите на тийнейджъри се притесняват, че детето им прекарва прекалено много време пред екраните. А 57% са поставили ограничения в това отношение.

Културната промяна

Последните проучвания хвърлиха светлина върху отрицателните ефекти на социалните медии и почти постоянната употреба на телефони сред тийнейджърите. Средният дванадесетокласник сега прекарва шест часа на ден онлайн, в това число два часа в социалните медии, два часа в сърфиране в интернет и два часа в писане с приятели. Това има неблагоприятно въздействие върху вниманието на младите хора, смята Жан Туен, професор по психология в Държавния университет в Сан Диего.

Това би могло да доведе и до по-широки културни промени, включително и по-късен досег до света на възрастните, като секс, пиене и работа. Броят на тийнейджърите, които са опитали алкохол между 2010 и 2016 г., е спаднал до 67% от 93% между 1976 и 1979 г. Броят на тези, които са имали сексуална активност в гимназията, е намалял с 12% до 2016 г.

„Използването на цифрови носители често включва много бързо превключване между задачите, често на всеки няколко секунди, най-много на всеки няколко минути,“ каза Туен. Но четенето на книги и статии изисква по-голямо внимание. По този начин младите хора отделят все по-малко от времето си за неща, изискващи концентрация.

Установяването на „зони без технологии“, като забрана на телефони по време на вечеря или преди лягане, е „решаващо“ за тийнейджърите. Така смята Майкъл Бърнс, съосновател на Zift. Това е платформа, която предоставя информация на родителите за начина, по който децата им ползват дигиталните устройства.

„Помогнете на вашия тийнейджър да разбере рисковете и потенциалните вреди, които може да има прекомерното ползване на телефона“, съветва той.

Контрол

През август Facebook обяви, че ще помогне на потребителите да намаляват използването на приложения като Instagram и Facebook. Компанията заяви, че работи с експерти по психично здраве за целта. Тя ще създаде инструменти, които показват на потребителите колко време прекарват с всяко приложение. Това ще им позволи да си налагат ограничения, автоматично спирайки апликацията след определен брой минути или часове.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.