телефони в училище

Франция забрани на всички деца под 15 години да използват телефони в училище

Този понеделник, 3 септември, остана в историята като първия ден, в който френските ученици под 15-годишна възраст не могат да използват мобилните си телефони в училище. Или поне не винаги, когато си пожелаят, според новия национален закон.

Забраната беше приета още през юли. Тя беше част от обещанията в предизборната кампания на президента Еманюел Макрон. От септември обаче официално засяга всички начални и средни училища в страната, отварящи отново врати след лятната ваканция.

Ограничението

Новият закон, влязъл в сила на 5 август, забранява всички видове мобилни устройства, включително смартфони и таблети. Докато ограничението за мобилните телефони по време на часовете е вече в сила от 2010 г. насам, този акт се простира чак до междучасията и времето за хранене на подрастващите.

Също така ръководствата на отделните училища ще имат право да решат дали индивидуално да въведат забраната за учениците на възраст над 15 години. Иначе съществуват и някои изключения от забраната, като например за ученици с увреждания.

„Закон на 21-ви век“

Според този документ учениците ще трябва да изключват телефоните си през деня или да ги прибират в шкафчетата си. Училищата ще се занимават самостоятелно с логистиката и изискванията за това как точно учениците ще бъдат държани далеч от телефоните си.

Законът беше въведен на фона на опасенията, че младежите стават твърде зависими от смартфоните си. Това впоследствие ги прави и разсеяни, като качеството на тяхното обучение осезаемо спада.

През юни министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер приветства тази стъпка като „закона на 21-ви век“ и заяви, че това ще подобри дисциплината сред 12-те милиона ученици във Франция.

„Развитието на технологиите за бъдещето не означава, че трябва да приемем всички техни употреби“, каза той.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.