Лед на Марс

Студ и лед на Марс още от формирането му доказва ново изследване

Открай време учените спорят коя теория е по-вярна: тази за изобилието от вода или пък онази за плътния лед на Марс.  Спорът се отнася за ранния период след формирането на Червената планета, а отговорът крие залог за извънземен живот.

Отдавна знаем, че вода на Марс има, но тя се намира в капана на ледените му полярни шапки. Планетата обаче ни предоставя улики, че водата там някога е била в колосални количества, спрямо днес. Мистериозните долини на планетата са обект на сериозни дебати сред учените. Ако те са годно доказателство, че някога водата е текла свободно на планетата, това би увеличило шансовете за живот на Марс.

Ново изследване ще ни помогне да разберем малко повече за дългата и бурна история на планетата.

Какво сме научили досега?

Вече знаем, че южното полукълбо на Марс е пресечено от стотици мрежести долини, които много приличат на басейните на реките, които виждаме на Земята. До момента повечето астрогеолози – учени, които изучават геоложката еволюция на други планети – предполагаха, че тези марсиански долини са били издълбани от теченията на реки.

Но ново проучване, ръководено от Anna Grau Galofre от University of British Columbia, установи, че много от долините на Марс всъщност биха могли да бъдат издълбани от ледници, вместо от реки.

Защо това е важно?

Информацията как са се образували тези долини ни дава важни сведения за Марс в далечното минало. Мрежите на марсианските долини са наистина стари – датират от преди около 3,5 до 3,9 милиарда години. Те ни дават информация как е изглеждала планетата тогава.

Ако долините са били образувани от течаща вода на Марс (както досега се предполага) това би означавало, че климатът там е бил топъл и влажен. Това са перфектните условия за поддържане на извънземен живот. Проблемът е, че доказателствата от долините не съответстват на някои симулации на ранния марсиански климат, които установяват, че тогава вероятно планетата е била студено място, сковано от лед.

Тъй като новото проучване предполага, че голяма част от долините всъщност са били образувани от ледници, а не от течаща вода, то придава по-голяма тежест на теорията за ледения и студен древен Марс.

Изследването на Galofre

Galofre и нейният екип са анализирали формата на марсианските долини, за да опитат да определят как са се образували. Те са използвали данни, събрани от Mars Global Surveyor, роботизиран космически кораб, пуснат от Nasa през 1996 г., който изследва червената планета в продължение на десетилетие. Глобалният геодезист разполага с инструмент, наречен Mars Orbiter Laser Altimeter. Той изстрелва инфрачервени лазерни импулси към планетата, за да измери точната височина на различни части от повърхността на планетата.

Екипът анализира специфични физически характеристики на почти 10 300 различни долини, за да определи дали те са образувани от ледници или от водни канали, които минават под ледовете.

Макар много от мрежите на долините да приличат на формирани от течаща вода, голяма част от тях изглежда са образувани от подвижния лед на Марс.

Проучването може и да показва дали ранният Марс е бил топъл и пълен с течаща вода или студен и скован от ледове, но едва ли ще сложи край на дебатите по въпроса.

През август 2019 г. изследователи от Purdue University в Индиана представиха изследване, според което марсианският климат е започнал да се затопля преди постепенно да стане много по-хладен. Това, което не знаем, е защо климатът на Марс се е променил по този начин. Учените подозират, че промяната е причинена от загубата на магнитното поле на планетата преди милиарди години.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg