Совалка на SpaceX
совалка, кацнала върху повърхността на марс

SpaceX и НАСА проучват подходящи за кацане на Марс терени

SpaceX внимателно планират момента, в който тяхна совалка ще се приземи върху повърхността на Марс. Съвместно с НАСА компанията е в процес на търсене и проучване на подходящи за приземяване места на червената планета.

На конференция в Тексас Пол Устър, който е системен инженер в SpaceX от 10 години и отговаря за междупланетния проект, информира за сътрудничеството между двете организации. Компанията на Илън Мъск и Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА идентифицират потенциално подходящите за приземяване на Марс места. Според SpaceNews вече има открита подобна площадка.

Условия за избор

Кои фактори определят дали дадено място е подходящо за приземяване на Марс? Изключително важно е наличието на лед близо до повърхността. Това е ключово условие за оцеляването на първите посетители от Земята през дългите периоди без доставки от планетата майка. На второ място се нареждат ниската надморска височина и близостта до екватора. От тях зависят енергийните и температурните условия в базата. Съвкупността от тези фактори не се среща често на Марс, което намалява и броя на потенциално подходящите места за кацане.

Това проучване на терена на Марс съвпада с дългосрочните цели на SpaceX за поетапно колонизиране на червената планета. От друга страна, компанията би могла да приземява корабите си на всяко друго подходящо място. Например по проекти, възложени от научни или търговски организации.

За SpaceX Марс все още е относително далечна цел. Първият полет бе планиран за 2018 г., но както съобщават от главния офис в Хаутън, най-вероятно е той да бъде осъществен в средата на 2020 г.

По всичко личи, че екипажът на първата мисия ще знае предварително накъде точно лети.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Веско Тодоров