SteelSeries Nimbus+ ревю и впечатления

По цял свят, новината, за която постоянно се говори е за едно голямо съревнование. Съревнованието между MacOS, Windows и Linux операционните системи. Относно мобилните устройства, голямата битка е между Apple и Android, която е в разгара си от години насам. Няма да си кривя душата и смело мога кажа, че всяка от страните има своите предимства. Компанията Apple например предоставят страхотна симбиоза между хардуер и софтуер на всичките устройства, които произвежда. Това до голяма степен влияе на тяхната съвместимост. Стратегията на Apple винаги е била тази – ако искаш едно Apple устройство да работи супер с друго такова – то второто също трябва да е Apple. Геймингът обаче далеч не е една от страните, с които Apple се славят като лидери на пазара. Рядко се появяват гейминг продукти, произведени специално за Apple устройства. Затова днес ще ви представим безжичния джойстик SteelSeries Nimbus+.

SteelSeries Nimbus+ – Описание и характеристики

SteelSeries Nimbus+, както вече споменахме малко по-горе, е безжичен джойстик, предназначен с фокус на съвместимост с Apple устройства като iPhone, iPad. iPod и Apple TV. Nimbus+ е обновената версия на по-стария продукт на SteelSeries, наречен просто Nimbus. Джойстикът е официално лицензиран за безжична връзка с всички Apple продукти, работещи с iOS, iPadOS и tvOS операционни системи. Вградената му презареждаща се батерия може да издържи до около 50 часа игра само с един заряд. SteelSeries Nimbus+ идва със специална поставка, на която можете да прикрепите своят iPhone и да играете без притеснения. Джойстикът разполага със собствен firmware, който може (и е препоръчително) да се обновява като изтеглите SteelSeries Engine приложението от сайта на производителя. Тактилните D-pad бутони и новите Hall effect магнитни спусъци също са едни от основните предимства на джойстика, които трябва да се отбележат.

Четирите LED светлини най-отгоре имат двойно предназначение:

  • Когато използвате повече от един джойстик за игра с приятели, LED светлините показват кое подред на свързване е Вашето устройство.
  • А ако натиснете бутонът Battery, находящ се на гърба на устройството – LED светлините ще Ви покажат наличния заряд на батерията.

На гърба на Nimbus+

На гърба на SteelSeries Nimbus+ ще намерим спомения Battery бутон, както и Link бутона, отговорен за свързването между джойстика и желаното от вас Apple устройство. Там се намират също и двете основи, за които стойката, намираща се в комплекта се закрепя.

Финално ще споменем зареждащия порт, който разбира се е Lightning port. Въпреки че е супер удобно да използваме един кабел за зареждане на всичките ни Apple устройства, такъв не е сложен в комплекта. Необходимо е да използвате наличен от друго устройство или да се купите отделен.

Формата на SteelSeries Nimbus+

Нека поговорим и за ергономиката на Nimbus+. Като форма, джойстикът наподобява много тази на X-box контролерът, с малката разлика, че аналозите му са събрани близко, подобно на тези при Playstation 4 джойстиците. Добре балансиран, Nimbus+ не е много по-тежък в сравнение с други джойстици, но вложените качествени материали увеличават тежестта му. Това е разликата между него и евтините джойстици, и ментетата на оригиналите им. Усетът за качество е осезаем, когато държим джойстика в ръце – и би следвало да бъде така. При цени от 150 – 180лв за бройка в България, оставаше и да го няма. 😉

Можем спокойно да кажем, че в гейминг ресора на Apple съвместими устройства няма кой знае каква огромна конкуренция. Както предшественикът си Nimbus, така и Nimbus+ с всичките си новости спокойно може да се нарече най-добрият игрален джойстик, когато говорим за съвместимост с Apple Arcade и хиляди други игри в Apple store. Не ме разбирайте погрешно, след излизането на iOS 13, нищо не ви пречи да използвате Xbox или PS4 bluetooth контролерите. Основното, което трябва да имате предвид е, че те просто не са създадени с мисълта да бъдат основно съвместими с Apple продукти, което обикновено води до един куп допълнителни настройки, както и някои леки неудобства.

Стойката за iPhone

Нека споделим и няколко думи за стойката, приложена в комплекта, заедно с Nimbus+. Разтяга се на пружини, има задържащи „уши“, които се отварят. Плъзгачът от задната страна при преместване открива двете метални „куки“, с които пък захващаме стойката към джойстика. Захватът е доста добър и можем спокойно да кажем, че шансът стойката да се откачи и телефонът ни да изхвърчи нанякъде при размахване на джойстика е нищожен. Уместно е да споменем, че телефонът като цяло тежи повече от джойстика, така че, ако решите да го оставите със стойката на равна повърхност, той просто ще натежи повече и ще падне на нея.

SteelSeries Nimbus vs SteelSeries Nimbus+. Разликите между тях

  • Повечето игри в днешно време изискват L3 и R3 бутони, които липсваха в Nimbus, вече присъстват в Nimbus+, а звукът, който издават бутоните загатва за солидна стабилност при изработката.
  • Нещо, което липсваше при nimbus и вече споменахме малко по-горе са така наречените Hall effect магнитни спусъци, разположени под L3 и R3 бутоните. При натиск се чуват много тихо, което според мен е желан ефект по време на игра.
  • Друга добавена екстра в Nimbus+, за която развитието на технологията някак предполагаше, че е задължителна са Аналозите (thumbsticks), които вече могат и да се натискат, като по този начин добавяме още два използваеми бутона към джойстика.
  • При D-pad-ът (или казано по нашенски – кръстачката)  нямаме кой знае какво ново в сравнение с Nimbus. Впечатленията ми от него е, че е доста плосък, което го прави лесен за натискане без да се налага да си гледате в ръцете, както и много удобен за диагонални команди.
  • Новото от гледна точка на навигация е вече наличните 3 бутона при Nimbus+ (при Nimbus беше само един), а именно HOME, OPTIONS и MENU бутоните. Те могат да бъдат програмируеми като гейминг бутони, стига играта, която играете да поддържа тази опция. Много са удобни, когато използвате джойстика заедно с Apple TV, като използването им може до голяма степен да елиминира нуждата от това да посягате към дистанционното за основните му функции.
  • Батерията на Nimbus издържаше около 40 часа игрално време, докато при Nimbus+ то е увеличено на 50 часа.
  • Стойката за iPhone е може би едно от най-сериозните предимства на Nimbus+ пред Nimbus.

Заключение

Ако сте Apple фен и играете игри на Apple устройства, то закупуването на този джойстик е най-разумното нещо, което можете да направите, за да улесните гейминг преживяването си. Разликите между Nimbus и Nimbus+ са осезаеми и дори да притежавате предишният модел – ъпгрейда си заслужава. Цената му в България (към момента на писане на този материал) е между 150 и 180лв с ДДС, но това едва ли би Ви притеснило на фонът на цените на всички останали Apple продукти.

Имате ли вече този джойстик? Споделете с нас вашите впечатления за него. Ще се радваме да чуем повече мнения под ревюто или в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)