Начало / Технологии / Наука / Роботът София, бионичната ръка на Найджъл Окланд, дигитален дарвинизъм и още акценти от Webit 2018
Webit

Роботът София, бионичната ръка на Найджъл Окланд, дигитален дарвинизъм и още акценти от Webit 2018

Всяко следващо издание на технологичния фестивал Webit е все по-вълнуващо – и тази година се уверихме в това. Събитието, което се проведе в периода 25-27 юни в София, засегна най-важните въпроси на бъдещето с вълнуваща програма и палитра от емоции за посетителите.

Акцент на Webit 2018 несъмнено беше роботът на име София, една от най-модерните хуманоидни машини в света, която е и гражданин на Саудитска Арабия. Гостите на събитието имаха възможността да й зададат въпроси, включително и „Какво искат жените?“. Самата София пък сподели, че харесва българската столица и знае много за богатата култура на страната ни.

Друга изключително интересна среща за всички 7328 регистрирани участници от общо 110 страни беше тази с Найджъл Окланд – един „обикновен човек“, както той самият се нарича, с бионична ръка. Неговата история е доста любопитна. Окланд работил в цех за благородни метали. Преди близо пет години станал жертва на трудова злополука, която довела до тежко нараняване на дясната му ръка. Той преминал през шест месеца операции и тежки усложнения, след което частта от ръката му под лакътя е била ампутирана.

След ампутацията, Найджъл първоначално бил снабден с пасивна, чисто козметична ръка, която не можел да използва функционално. След още няколко теста на изкуствени крайници, които не могли да го върнат към обичайния живот, той получил бионична ръка. Окланд демонстрира нейните функции и описа как точно върши рутинните си дейности с нея, а с типичното си чувство за хумор отговори и на множество въпроси от залата.

Сериозен интерес предизвика също така лекцията на предприемача Игор Бюкър, който говори за т.нар. дигитален дарвинизъм и промяната на потребителското поведение. По думите му, ако естественикът Чарлз Дарвин някога е описвал биологичната еволюция, то днес ние говорим за технологична революция. Тя се случва поне 10 пъти по-бързо, но е също толкова фундаментална. Всички ние се променяме с бързи темпове, планетата се дигитализира, а това носи както огромни предимства за нашето съществуване, така и сериозни опасности, които трябва да имаме предвид.

Социална ангажираност

През трите дни на Webit 2018 се проведоха десетки лекции в няколко направления, включващи иновации, здравеопазване, киберсигурност, стартъп и инвестиции и други. Посетителите имаха възможност да чуят и уроци от Сицилиевата долина от първа ръка и да получат повече ноу-хау за начина, по който се прави бизнес.

Събитието очерта най-горещите теми на десетилетието и даде заявка за превръщането на България в център на информационните технологии – поне за няколко дни в годината.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.