Три млади планети бяха открити в съзвездието Стрелец

Три млади планети бяха открити в съзвездието „Стрелец“

Три млади планети бяха открити от два независими екипа астрономи според проучване, публикувано в списание „Astrophysical Journal Letters“.

Астрономите установяват три отделни смущения в газовия диск на звездата, известна като HD 163296. Това е най-сигурното доказателство, че новопоявилите се планети са в орбита. HD 163296 е на около 4 милиона години и се намира на приблизително 330 светлинни години от Земята в посока към съзвездието Стрелец.

„Ние разгледахме локализираното, дребномащабно движение на газ в протопланетарния диск на звездата. Този изцяло нов подход може да открие някои от най-младите планети в нашата галактика. Намирането на планети на този етап от живота им е изключително трудно и по същество се свежда до намиране на достатъчно доказателства, които да покажат, че това, което виждаме, може да е причинено само от една планета“, казва Ричард Тийг, астроном в университета в Мичиган.

Все по-близо

Астрономите изследват разпределението и движението на въглероден оксид в целия диск. Протопланетарните дискове са газовите и прахообразни фабрики, които обграждат младите звезди.

Молекулите на въглеродния оксид естествено излъчват много отличителна светлинна вълна и фините промени в дължината на вълната на тази светлина могат да дадат представа за движението на газа в диска. Ако няма планети, газът ще се движи около звездата в прост, предсказуем модел, известен като ротация на Кеплер.

На практика, това са протопланети: голяма маса от материя в орбита около звездата, които са на път да станат планети. Екипът, ръководен от Тийг, идентифицира два планетарни модела в диска, един на приблизително 80 астрономически единици* (AU) от звездата, а другия на 140 AU. Екипът, ръководен от Кристоф Пинте, определя третият на около 260 AU от звездата. Астрономите изчисляват, че и трите планети са подобни на Юпитер.

И двата екипа ще продължат да усъвършенстват този метод и ще го прилагат при други дискове, където се надяват да разберат по-добре как се формира атмосферата и какви елементи и молекули се доставят на планетата при нейното раждане.

*Астрономическата единица е средното разстояние от Земята до Слънцето или около 150 милиона километра.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Яна Гарабитова