Sofia Startup Expo

Откриха Sofia Startup Expo, държавата даде заявка да облекчи стартиращите компании

Днес започна технологичното изложение Sofia Startup Expo, което ще се състои в Иновационен център „Джон Атанасов“ в София Тех Парк на 13 и 14 март. Събитието бе открито от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев.

Ролята на държавата

По неговите думи, българският бизнес с всеки изминал ден доказва как успява да се позиционира на глобалния пазар и дори да получава финансиране от Силициевата долина за проектите си. Той изрази надежда държавата да не пречи на новосъздадените фирми и даде заявка институционалната подкрепа да бъде засилена.

„Планираме създаването на повече инструменти за финансиране и подкрепа на стартиращите предприятия. Това ще се случи както чрез развитието на оперативните и национални програми, така и чрез структури като Фонда на фондовете. С времето ще дадем възможността за спонсориране дори на проекти, които още са на етап бизнес концепция“, добави Манолев.

Той каза още, че малко компании успяват още от първия път. Министърът е категоричен, че упоритостта и последователността са важни, колкото и бизнес идеите.

Нужда от нови регламенти

Според Саша Безуханова, основател на Move.bg и инициатор на мрежата за дигитално развитие EDIT, стартъп общността има осезаема нужда от нови регламенти и регулации.

„Това касае и нови решения за системите за сигурност, а също и изкуствения интелект. Трябва да разберем, че изкуственият интелект не е нищо по-различно от естественото продължение на нашия собствен. Затова е необходимо да се отнесем отговорно към него“, каза тя.

Безуханова припомни, че фокусът върху стартиращия бизнес е от ключово значение за развитието на стабилна икономика в България. Тя допълни също, че 31% от новите фирми у нас се занимават с облачни системи, 31% с машинно самообучение, 23% с т. нар. „интернет на нещата“, 38% със софтуерни услуги. Любопитен факт е, че 78% от тях имат достъп до международните пазари. Това е доста впечатляваща цифра, като се има предвид, че по последни данни едва 21% от всички 400 000 компании в страната имат експортен потенциал.

Поглед в бъдещето

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев отбеляза, че България все по-усилено декларира желание за преодоляване на съществуващите политически и икономически предизвикателства. По думите му, страната ни се придвижва от „скромни иноватори“ към „умерени иноватори“.

В тази среда агенцията се стреми да улеснява двустранния достъп между инвеститорите и стартиращите компании и ако не помага достатъчно, то поне държавата да не пречи за процъфтяването на стартъпите у нас.

В дискусията се включиха редица експерти и предприемачи, които разказаха повече от личния си опит за постиженията и предизвикателствата при стартиращите компании в страната. Участие в събитието взе и гуруто на прагматичния маркетинг Рич Нутински.

През двата дни на Sofia Startup Expo посетителите имат възможност да видят продуктите на близо 40 компании.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.