Балкански хекатон

Връчиха наградите в първия Балкански хакатон

Приключи първият Балкански хакатон “Преодоляване на дигиталните граници на Балканите”. Той бе организиран от Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и Асоциация за развитие на София, Държавна агенция „Електронно управление“, София Тех Парк и Webit.

„Балканският хакатон е проект, който може да се случи само благодарение на обединените усилия на всички организатори.“ Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която благодари на участниците и институциите, които застанаха зад инициативата. „Очаквам вашите проекти да се развият и следващата година, по време на фестивала Webit, да представите резултатите.“

Надпреварата

30-те отбора от 9 държави се включиха в 24-часовото състезание по кодиране. 24 от тях успяха да достигнат до демоверсия и минимален жизнеспособен продукт и да се представят пред журито.

Балкански хекатон

Девет отбора достигнаха до финал. Отбор „Етириал“ от Косово разработи мобилно приложение за “умно семейство” – за разпределение на задачите и напомняне на задълженията на всеки: за пазаруване, за плащане на сметки и семейно бюджетиране. Отбор „Суифт“ от Македония изработи виртуален административен асистент – приложение, базирано на месинджър, за комуникация с местните власти: гражданите могат да задават въпроси и получават отговори чрез изкуствен интелект.

До финал достигнаха два ученически отбора от ТУЕС: „Инфинити + 1“ и „Хъшовете“. „Хъшовете“ разработиха демо на устройство, свързано с компютър, което позволява ползването на гласов асистент за хора с нарушено зрение. От „Инфинити + 1“ се опитаха да направят изкуствения интелект достъпен за всеки ползвател чрез приложение за систематизиране и резюмиране на текстови файлове и образи.

„Уаканда Форевър“ от България направи модел на онлайн университет. Друг български отбор – „Споко“, разработи демо на гласов асистент Ана на български език по модела на Алекса и Гугъл Хоум, гласово обучена за 24 часа да чете новини и да включва и изключва домакински уреди.

Наградите

Голямата награда – 5000 евро, осигурени от А1, и участие в Европейската седмица на кодирането в Брюксел по покана на еврокомисаря Мария Габриел, беше присъдена на българския отбор „БуквАР“ за приложение за добавена реалност към учебници. Отборът получи и специална награда от 500 евро от Министерството на образованието и науката.

На второ място се класира друг български отбор – ХРNСТО, с геймифицирано приложение за монетизация на добри дела: ако даряваш кръв, засаждаш дървета или правиш друго обществено полезно дело, печелиш виртуална валута, която се осребрява чрез достъп до общински услуги като паркиране, вход за музеи и концерти. Наградата е на стойност 2500 евро.

На трето място се класира отбор от Сърбия – „Болкан Рикънект“, с интернет платформа за електронна търговия за продуктите на занаятчии от Балканите. Те получиха 1500 евро. Паричните награди за второ и трето място са осигурени от Столична община (Асоциация за развитие на София).

Бяха раздадени и няколко специални награди. „Зелена София“ награди с 500 евро отбор „Уейст Хейт Мап“ от Македония. Повод беше приложение за докладване на нерегламентирано изхвърляне на боклук. Наградата на Асоциация за развитие на София – стипендия за обучение в новата Иновационна софийска лаборатория, акредитирана към СУ “Св. Кл. Охридски”, беше дадена на момичешкия отбор „Уинърс“ от училище “Баба Тонка” в Русе. Представителството на ЕК покани състезателите от 5 отбора: „Споко“, „Хъшове“, „Уейст Хейт Мап“, БМПКП и ХРNСТО, да посетят Брюксел.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.