Raspberry Pi 4 – по-мощен от всякога

Raspberry Pi 4 е вече тук! Повече (и по-бърза) памет, по-модерен силиций под капака на процесора, поддръжка на два монитора и 4К резолюция… май ще си кажем всичко още в първото изречение. Хайде, фенове – четете надолу!

Raspberry Pi 4 – основни характеристики

Rasperry Pie 4 - характеристики
Изглед на новото устройство отгоре. Източник: seeed studio
  • SoC: Broadcom BCM2711B0 quad-core A72 (ARMv8-A) 64-bit @ 1.5GHz
  • GPU: Broadcom VideoCore VI
  • Мрежа: 2.4 GHz and 5 GHz 802.11b/g/n/ac wireless LAN
  • RAM: 1GB, 2GB, or 4GB LPDDR4 SDRAM
  • Bluetooth: Bluetooth 5.0, Bluetooth Low Energy (BLE)
  • GPIO: 40-пинов GPIO хедър
  • Съхранение: microSD
  • Портове: 2 × micro-HDMI 2.0, 3.5 mm аналогов аудио-видео жак, 2 × USB 2.0, 2 × USB 3.0, Gigabit Ethernet, Camera Serial Interface (CSI), Display Serial Interface (DSI)
  • Физически размери: 88 mm × 58 mm × 19.5 mm, 46 g

Както виждате – нов SoC чип, по-бърза памет, по-бързи входно-изходни канали и по-бърза връзка с интернет са нещата, които правят четвъртото поколение по-бързо от всякога. Всъщност, 4-ядрен 64-битов процесор с 4GB RAM, добър интернет и възможност за свързване на 4К екрани правят Rasperry Pi 4 почти неразличим от един обикновен офис/медия лаптоп или компютър.

Новият SoC – BCM2711B0

Raspberry Pie 4 SoC. Източник: raspberrypi.org
Raspberry Pie 4 SoC. Източник: raspberrypi.org

4 броя 64-битови ядра @ 1.5GHz – това е в сърцето на новата мощ на Raspberry Pie. Помните ли mintyPi? Мислим, че е време за нова версия! Може би с малко по-голям екран и инсталиран Minecraft? Ммм!

Нови, по-бързи входно-изходни конектори

Входно-изходни конектори. Източник: raspberrypi.org
Входно-изходни конектори. Източник: raspberrypi.org

Захранването вече се осъществява чрез USB тип-C конектор, който има възможност да снабди цялата платка с допълнителни 500mA, което значи 1.2А за всички изходящи (downstream) USB устройства.

Друга промяна, която е доста впечатляваща, е включването на два изхода за монитора, спазвайки същите физически размери на устройството. Създателите са успели да постигнат това чрез заместването на HDMI Тип-А конекторите с HDMI Тип-D (познати още като micro HDMI).

С цел оптимизиране на свързващите писти, Ethernet (който е гигабитов) е преместен в горния десен ъгъл, докато при по-стария модел беше в долния десен ъгъл. Четирипиновият Power-over-Ethernet порт се намира на същото място, като по този начин се запазва и съвместимостта с PoE HAT.

Важно е да се отбележи, че Ethernet контролерът на главния SoC е свързан към външен Broadcom PHY чрез RGMII връзка, като дава възможност за насищане на възможностите му. USB връзката се осъществява чрез външно изнесен VLI контролер, който е свързан с x1 e PCI Express Gen 2 линия. Това дава възможност за трансфер на данни със скорост от 4 GB/сек., които са поделени между четирите USB порта.

Съвместимост

Raspberry Pie 4 и Raspberry Pie 3
Raspberry Pie 4 и Raspberry Pie 3. Източник: raspberrypi.org

Поне по време на официалното си пускане на пазара, Raspberry Pie 4 не е директно съвместим с някои ключови Raspberry Pie софтуери. За да използвате новия Raspberry Pie, ще имате нужда от Raspbian Buster – нова версия на Raspbian OS. Важно е да отбележим, че не всички програми са съвместими с Raspbian Buster версията на операционната система. Поне не и към момента на писане на тази статия. За съжаление, в това число влизат някои важни Python библиотеки и също така, Retropie.

Също така, с разместените конектори по Raspberry Pie 4, ще имате нужда и от нови аксесоари – като нов кейс, например. Ще имате нужда и от ново захранване, базирано на USB Тип-C стандарта (както и подходящ USB тип-C кабел). Ако нямате нужда от пълните 3А, можете да си закупите преход от USB тип-A към USB тип-C, за да използвате зарядното от Raspberry Pie 3. Що се отнася до видео, ще имате нужда от micro HDMI кабел, който поддържа скорости от 6Gbps, които са нужни за 4К60p видеопоток.

Заключение

Имайки в предвид новата мощ на Raspberry Pie, със сигурност можем да очакваме интеграцията на новото поколение като вторично PC, подходящо за интернет сърфиране и медийна консумация. Ако имате интерес към подобно решение, можете да видите тестовете в ревюто на Tom’s Hardware и да видите сами колко голям скок откъм производителност предлага 4-тото поколение.

Бихте ли проявили интерес към подобна машина или предпочитате свободата и добре познатата среда, предлагана от Windows и mini-ITX компютрите?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.