Вече е възможен наема на електрическите автомобили Spark в София

Електрическите автомобили Spark – достъпни в София чрез мобилно приложение

От понеделник вече можете да наемате електрическите автомобили Spark в София на принципа на споделеното пътуване. Това ще се случва чрез мобилна апликация, в която може да видите къде има свободна кола, да я резервирате, а като покарате – и да си платите. Може да наемете електрически автомобил за колкото ви трябва – няколко минути или дори за дни. И още една екстра: С автомобилите Spark може да паркирате безплатно в синя и зелена зона. „Горивото“ също е безплатно на съответните електрически станции.

Вижте още за електрическите автомобили

Къде и как?

Елетроавтомобили под наем в София

Първоначално ще бъдат налични 25 автомобила Volkswagen e-up!, които ще намерите на платените паркинги в столицата. Може да ги запазите чрез мобилното приложение за необходимия Ви период от време. Чрез картата на приложението имате възможност да наемете превозните средства и да ги върнете на обособените за това места (задължително). Също така те ще могат да бъдат паркирани в платените иначе синя и зелена зона в центъра напълно безплатно. Единственото изискване за наемането на Spark е, водачът да има една година стаж като шофьор.

За да се възползвате от услугата, ще е необходимо да предоставите данните от личната Ви карта, шофьорска книжка, кредитна карта и имейл. Ще получавате известия за това колко километра сте изминали, каква сума дължите и колко време сте пътували.

В София са обособени 34 места за зареждане на колите, които се намират в:

  • The Mall,
  • Сердика център
  • Тенис корт „Малееви“
  • Резиденшъл парк София
  • Търговски център „Метро сити“
  • „Порше център“
  • Бизнес център „Брюксел“.

Зареждането ще бъде безплатно, а мобилен екип ще се грижи колите да бъдат заредени „догоре“.

Колко ще ни струва?

Първоначалната такса за 12 минути ще бъде 3.48 лв., след което ще плащаме на минута по 0,29 лв. Ако искате да си наемете електрически автомобил за цял ден или пък за няколко, се плаща фиксирана такса от 57 лв. на ден.

За сравнение услугата ще бъде с 30% по-евтина от тази, която предлагат такситата, споделят от компанията. Допълват, че ще бъде по-изгодно и от rent-a-car, защото 57 лева е минимума, за наем на автомобил, като това не включва изразходеното гориво по време на ползването му.

В колите ще има вграден и GPS в случай на пътно произшествие, за да се установи скоростта и посоката на автомобила. Това ще помогне много при уставянето на вината за ПТП-то.

За инвестицията

Наем на електроавтомобили в София

Първоначално услугата е въведена във Вилнюс, Литва, преди две години от „УАБ Райд шеър“. Стартират също с 25 автомобила, като бройката през този период е нараснала двойно – до 50. В най-скоро време електрическите автомобили ще наброяват 70.

Българският партньор на „УАБ Райд Шеър“ ще бъде „еМобилити интернешънъл“ ЕАД. В дружеството на „Райд Шеър България“ акционери ще бъдат „еМобилити интернешънъл“ АД и „УАБ Райд Шеър“. Това не е първият проект на „еМобилити“. Те отдават под наем и електроавтомобили чрез услугата „Елдрайв“, но тя е по-скоро с корпоративна насоченост. Също така инвестират в изграждане на станции за зареждане на електрически автомобили.

Планът на „еМобилити“ е по-амбициозен от този на литовските им колеги – те ще увеличат броя на автомобилите от 25 на 50 до края на годината. През 2018 г. електрическите автомобили Spark ще бъдат 100, а до 2019 г. – 300. Според компанията това ще бъде търсенето в София. Ще се изгради план за инвестиция в провинцията, след като търсенето на услугата в столицата бъде задоволено.

Към момента вложенията в проекта са 300 хиляди лева, като според инвестиционния план на компанията ще бъдат възвърнати до две години. Новата пазарна ниша ще се разраства и ще става все по-интересна и за други инвеститори.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Никола Константинов

Здравейте, към момента се занимавам с търговия на полимери и съм завършил маркетинг. Интересно ми е да се занимавам с копирайт и фотошоп.