телеком законодателство

Преговорите за ново европейско телеком законодателство с напредък в София

С благодарност и поздравления към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски за изключително важната свършена работа в областта на телекомуникациите се обърна комисарят по Цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на съвместна пресконференция. Повод за нейните думи е постигането на предварително политическо споразумение за ново телеком законодателство. То ще бъде изготвено съгласно Кодекса за електронните съобщения на Европейския съюз.

Темата бе обсъдена на заседание на Съвета на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика във формат „Телекомуникации“. То се проведе в Люксембург и се председателства от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.  Компромисът в трудните преговори бе постигнат именно в рамките на първото българско председателство на Съвета на ЕС. Това беше оценено като голям успех за България.

Реакция

„Днес отбелязахме значителен напредък в придвижването напред на Цифровия дневен ред на Европа“. Това заяви по време на пресконференцията министър Московски. Той подчерта, че се създава ясна правна среда, която да позволи на бизнеса и потребителите да се включват пълноценно в Цифровия единен пазар. Така те ще използват ефективно възможностите на онлайн пространството, независимо от това къде се намират в рамките на ЕС.

По думите на министъра, с постигнатото политическо споразумение ще се намалят цените на международните повиквания. По този начин се стимулират и инвестициите във високоскоростни мрежи.

Поддържането на високи стандарти в областта на киберсигурността в ЕС беше един от важните приоритети в работата на Българското председателство, обобщи след приключване на дебатите по тази тема ресорният министър. Той добави още, че се работи интензивно върху намирането на решения, които гарантират защитата на правото на личен живот на гражданите, на личните данни и на поверителността на съобщенията по такъв начин, че да се позволи развитието на цифровите иновации.

„Също толкова важна е и инициативата за Директива за повторната употреба на данни от обществения сектор“, каза Ивайло Московски.  По думите му, днешният дебат може да помогне на европейските дружества, стартиращи предприятия и разработчици в области с висока добавена стойност, като например изкуствения интелект, да получават данните, които са им необходими за извършваната от тях работа и научноизследователска дейност.

В рамките на заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика във формат „Телекомуникации“ се проведе и политически дебат за повторното използване на информация от обществения сектор.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.