Начало / Новини / България подкрепи Манифеста на DIGITALEUROPE за по-силна дигитална Европа през 2025 г.
DIGITALEUROPE

България подкрепи Манифеста на DIGITALEUROPE за по-силна дигитална Европа през 2025 г.

България, в лицето на Българската асоциация по информационни технологии, подкрепи Манифеста на европейската ИТ асоциация DIGITALEUROPE за по-силна дигитална Европа през 2025 г. „Европа разпознава в цифровите технологии бъдещето си. Ние също“, посочи Огнян Траянов, председател на Управителния съвет на БАИТ. Документът беше представен на събитието Masters of Digital, което се състоя в Брюксел.

Какво представлява

Манифестът представя визията на DIGITALEUROPE за развитието на цифровия дневен ред на Стария континент през следващите няколко години. Той показва една Европа, в която цифровите технологии, иновациите и изкуственият интелект могат да осигурят на хората конкурентни работни места, по-добро здраве и по-добри обществени услуги.

„Вярваме, че за устойчива, просперираща и по-силна цифрова Европа, има 7 ключови области на въздействие, които трябва да бъдат разгледани от всички лица от индустрията, вземащи решения, както и от правителствени ръководители и институции от публичния сектор“, се казва в  документа. Това са цифров единен пазар, включване, екологосъобразен растеж, иновации, доверие, гъвкави процеси за разработване на политики и лидерство.

Манифестът съдържа и конкретни препоръки за политиките по всички досиета, които разглеждат теми на дигитализацията. В DIGITALEUROPE също така се посочват ключови показатели за успех и ефективност, които е необходимо да бъдат достигнати в следващите 5 години. Сред заложените цели до 2025 г. са:

  • 15% от малките и средни предприятия (МСП) да продават онлайн в други европейски държави;
  • Европа трябва да преквалифицира по-голямата част от работната си сила;
  • Старият континент трябва да спести 26 милиарда тона емисии на CO2 чрез дигитализиране на ресурсоемките сектори;
  • европейските страни следва да изразходват 3% от своя БВП за научни изследвания и иновации;
  • повечето европейски предприятия трябва да имат ясна стратегия за киберсигурност;
  • 75% от гражданите на ЕС следва да използват услугите на електронното управление
  • Европа трябва да бъде дом на 25% от световните „еднорози“.

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел приветства Манифеста за по-силен цифров Европейски съюз. „Това са важни размишления за това какви са следващите стъпки за нашия цифров единен пазар, за да гарантираме, че утре нашият съюз ще е по-сигурен, по-конкурентен, по-приобщаващ и глобален дигитален лидер“, посочи тя.

Future Unicorn Award 2019

По време на събитието българският еврокомисар връчи и наградата Future Unicorn Award 2019. Победителите са компании от Дания, Великобритания и Финландия. За отличието на DIGITALEUROPE се надпреварваха компании от цяла Европа, като журито излъчи 16 финалисти от всички сектори, включително финансови технологии, образователни технологии, електронно здравеопазване, мобилност, енергиен сектор и много други.

Сред номинираните финалисти беше и българската компания Out2Bound, която е член на БАИТ.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.