Shazam

Apple е напът да получи одобрение от ЕС за купуването на Shazam

Apple е напът да получи безусловно одобрение от страна на европейските регулатори за планираното придобиване на британското музикално приложение Shazam. Това сочи доклад на Ройтерс, базиран на източници на агенцията.

Предистория

Сделката, обявена през декември миналата година, ще помогне на производителя на iPhone да се конкурира по-добре със Spotify, лидер в производството на музикални стрийминг услуги. Припомняме, че апликацията Shazam идентифицира песни, когато смартфонът е насочен към аудио източник. Това ни помага да разберем коя е песента, която току-що много ни е харесала, но чието име не знаем.

Европейската комисия започна мащабно разследване на сделката през април. Антитръстовият орган на ЕС заяви, че е обезпокоен, че покупката може да даде несправедливо предимство на Apple пред нейните конкуренти.

Говорителят на Комисията по конкуренцията Рикардо Кардосо отказа да коментира новината. Изпълнителният орган на ЕС трябва да вземе решение за сделката до 18 септември. Apple също отказа да потвърди или опровергае информацията.

Комисията пое случая от националните регулаторни органи на ЕС по искане на седем европейски държави, включително Франция, Италия, Испания и Швеция.

Компанията от Силициевата долина за момента не е дала стойност за сделката. Технологичният новинарски сайт TechCrunch неотдавна заяви, че цената може да достигне 400 милиона долара, което е далече от последната оценка от 1 млрд. долара за частния Shazam.

Четете Technology.bg всеки ден и научавайте най-интересните и най-важни новини и събития от света на информационните технологии! Намерете ни и във Фейсбук – Технологичното общество на България ви очаква!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.