автоматизирани автомобили

Балкански коридор ще осигури тестване на автоматизирани автомобили до Западна Европа

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС бе стартирана инициатива за трансграничен Балкански коридор, който ще осигури тестване на свързани и автоматизирани автомобили до Западна Европа. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заедно с гръцкия си колега с ресор дигитална политика, телекомуникации и медии Никос Папас и сръбския държавен секретар в Министерството на туризма и телекомуникациите Татяна Матич, подписаха писмо за намерения за сътрудничество в областта на свързаното и автоматизираното шофиране.

По думите на Московски, основна цел на инициативата е да се подобри пътната безопасност. Търси се също и по-висока ефективност на движението и комфорт при шофиране. „С помощта на технологиите, водачите ще могат да вземат правилните решения и да се адаптират към пътната обстановка. В същото време, проектът ще има положителен ефект върху околната среда и ще бъдат стимулирани иновациите“, добави той.

Визия

Според министъра, за България ангажиментите са свързани основно с осигуряване на подходяща инфраструктура за провеждане на тестове. Вече са изготвени предложения при строителството на пътища и нови магистрали. Ще бъде изградена и инфраструктура като канали, тръби, шахти за полагане на оптична свързаност, която да осигури възможност за реализиране на 5G мрежи за свързано шофиране. Осигурена е възможност за предоставяне на определения за тестовете радиочестотен спектър.

Включването на Сърбия в тестовете отговаря и на инициативата за интегриране на Западните Балкани в ЕС. Това ще се случи чрез участие на държави от региона в съвместни проекти, заедно с държави членки на общността.

Като следващи стъпки, трите държави трябва да синхронизират законодателството по въпросите на осигуряване на безопасност по време на тестовете, достъпът до информация, необходима за свързаното и автоматизираното шофиране и контакти с бизнеса за уточняване на детайли за реалното провеждане на изпитанията.

Подписването на документа се случи в рамките на Дигиталната асамблея в София, 2018 година.

Продължавайте да следите Technology.bg, за да знаете винаги най-новото и най-интересното от света на технологиите!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.