изкуствен интелект

Continental използва изкуствен интелект, за да даде човешки способности на автомобилите

По време на CES Азия – водещото събитие за електроника и технологии, технологичната компания Continental представи платформа за компютърно зрение, която използва изкуствен интелект, неврални мрежи и машинно обучение, за да подобри използваните сензорни технологии и да даде човешки възможности на автомобила.

Системата ще използва новото пето поколение на мултифункционалната камера, която ще влезе в серийно производство през 2020 година и ще работи с неврални мрежи заедно с традиционните компютърни изображения. Целта на системата е чрез интелигентните алгоритми да подобри разбирането си за ситуацията. Това включва дефиниране на намеренията и жестовете на пешеходците.

Визия

„Изкуственият интелект играе съществена роля при пресъздаване на човешки действия. Чрез AI софтуер автомобилът е способен да интерпретира сложни и непредвидими ситуации. Той не само вижда какво има пред мен, но и какво би могло да има пред мен.“ Това споделя Карл Хаупт, директор на Advanced Driver Assistance System в Continental. „Ние гледаме на изкуствения интелект като основна за автономното шофиране технология. Това е и неразделна част от бъдещето на автомобила.“

Точно както шофьорите възприемат околната среда чрез своите усещания, обработват информацията със своя интелект, взимат решения и ги реализират чрез своите ръце и крака, като управляват автомобила, автоматизираното превозно средство трябва да може да прави всичко изброено по същия начин. Това изисква неговите способности да бъдат същите като тези на човека.

Точно както и хората, AI системите трябва да придобиват нови способности – хората правят това в школи за шофиране, AI системите – чрез „контролирано учене“. За да се развива, софтуерът анализира огромни обеми от данни с цел извличането на успешни и неуспешни стратегии за действие.

Continental разчита на изкуствения интелект за решаване на сложни задачи като разпознаване на пешеходци. Първо, това изисква създаването на система, която да комбинира и разделя данните според различни параметри. Или в този случай – милионите пиксели в една снимка на пешеходец. Следващата стъпка включва търсене от системата на всяка възможна комбинация от наличните параметри, за да реши задачата.

Други инвестиции на Continental

Компанията усилено инвестира в развитие на технологии за изкуствен интелект. През 2015 година тя създаде структура, която да координира различните проучвания в областта на AI. Технологичната компания работи съвместно с NVIDIA, Baidu, University of Oxford, Technische Universität Darmstadt и Indian Institute of Technology Madras.

През месец май подразделението на Continental за високоразвити системи за асистиране откри Център за компетенции за дълбоко машинно самообучение в Будапеща. До края на настоящата година компанията ще има около 400 инженери и специалисти в областта на изкуствения интелект и очаква този брой да се увеличава.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.